Dünya genelinde en nadir görüne hastalık! Çocuklar herkesten uzakta yaşayabiliyor

Akraba evliliğinden ortaya çıkan ve nadiren görülen balon çocuk hastalığı ciddi bir sağlık sorunudur. Primer İmmun Yetmezliği olarak bilinen bu hastalığa sahip çocuklar herkesten uzakta yaşayabiliyor. Çok nadir görülen bu hastalığa dair merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki balon çocuk hastalığı nedir? İşte cevabı...

AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA

Fatimatüzzehra Maslak

Doğuştan görülen balon çocuk hastalığı bir bağışıklık sistemi rahatsızlığıdır. Primer İmmun yetmezliği olarak bilinen bu hastalık bilim literatüründe PİY olarak geçer. Dünya genelinde bugüne kadar bu hastalık 350'den fazla çocukta görülmüştür. Balon çocuk hastalığına sahip çocuklar herkesten uzakta belli bir yaşa kadar yaşarlar.

Hastalık hakkında yıllardır yapılan tüm araştırmalara rağmen henüz kesin bir sonuca varılamadı. Hastalık seyri çok ciddi sorunları beraberinde getirir.

BALON ÇOCUK HASTALIĞI NEDİR?

Primer İmmun Yetmezliği, akraba evliliğinden yad akan uyuşmazlığına bağlı gelişen kalıtsal bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi üst düzey bir şekilde bozuktur. Bu hastalığa sahip çocuklar sıklıkla rahatsızlanır. Tüm diğer sistemleri de onunla beraber zayıflar. Tedavisi vardır ancak sonucu yoktur. Alerjik şikayetler, kas ağrıları ve yüksek ateş yaygındır.

Çocukların genelinde diş eti iltihabı, yüksek ateş, dalak büyümesi, iç organlarda artan apseler ve vücutta artan yaralar bu hastalığın yaygın belirtileridir. Ancak bu belirtiler öyle hafif görülmez.

Çok şiddetli olduğundan çocuklar çoğu belirtiyle savaşamadan ölme ihtimalleri yüksektir. İlk kez Amerika da 1950'li yıllarda bu hastalığa sahip çocukların gözetim altına alınarak uzun süre yaşadılar.

Antibiyotik ve görülen belirtilerin şiddetleri azaltılan bir tedavi yöntemi vardır. Ancak onun dışında hastalığın kesin bir tedavisi yoktur.

Hamilelikte her gün tüketilen 3 hurma bakın vücudunuza neler yapıyor!