Düğünü ertelenen çiftlerin psikolojisi nasıl etkilendi?

Pandemi süreci sağlık yönünden birçok kişiyi etkilerken psikolojik açıdan en çok düğünü ertelenen çiftleri etkiledi. Bir yandan düğünlerin ertelenmesi diğer yandan düğün zamanı başlarken düğün salonu bulunamaması ve akrabaların düğüne çağıramama psikolojisi... Peki, düğünü ertelenen çiftler bu duygularla nasıl baş edebilir? Psikolog Derya Yalçınkaya düğünü ertelenen çiftler için tavsiyelerde bulundu.

Düğünü ertelenen çiftler bu süreçte psikolojik olarak etkilenenler arasında yer alıyor. Uzun süredir o düğünün hayaliyle yaşayan çiftle pandemi nedeniyle bir belirsizliğe düşünce ne yapacağını şaşırdı. Psikolog Derya Yalçınkaya Mor Papatya'da her cumartesi yazdığı köşesinde düğünü ertelenen çiftlerin psikolojisini anlattı. İşte bu dönemi ileride ruhsal kalıntılara sebep olmadan atlatabilecek en iyi 10 öneri...

Önce yüklediğin anlamı değiş, sonra hissettiğin duygun değişsin. Çünkü sırada; düğüne çağıramayacaklarının listesi var daha. Canın mı sıkılsın istiyorsun, o zaman gel de buradan bak… 

Kendi hislerin yetmezmiş gibi bir de ‘el âlem’ e ne diyeceğin kaldı! Belki bir süreliğine sizi strese sokan insanlar ile araya mesafe koymak en doğrusu olacak. Nitekim var olan şartlar senin tahmin bile edemeyeceğin şekilde.

“Neden düğüne gelemiyoruz?’, ‘Hayatının en güzel anında ben olamayacak mıyım?” gibi gelin ve damadı strese sokacak soruları onlara hiç sormayın. Bildiğiniz soruların cevaplarını da asla sormayın… Onlara bir şeye ihtiyaçları olup olmadıklarını sorun. Destek olun, köstek değil. 

İlişkiyi bitirmek için veri toplayan beynin sürekli olumsuzluklara takıldığını unutmayın. Gözünüzün önünden film şeridi gibi geçen tüm tartışmalarınız ve yaşadığınız kötü anılar, özelliklede bu süreçte oldukça beslendi. Besleyerek onları büyütmek yerine, onlarla yaşamayı öğrenmek en sağlıklısı olacaktır.

İlişkiler ‘anlaşamama’ konusunda anlaşırsa, özünde kendi problemlerini diğer tarafa aktarmamaya gayret ederse, bu savaştan galip gelme şansları da artacaktır. Aksi hâlde felaketler listesi kabaracak olup, kendi duygu durumunu da olumsuz yönde etkilemiş olacak.

“Karşıt avukat belirle tekniği” ile aklından geçen olumsuz cümlelerin yerine alternatif olarak gelecek uygun ve gerçek cümleleri yerleştir. Ardından, bir egzersiz gibi bu cümlelerin sık sık düşünce tekrarını yap.

Anda yaşamakta zorlandığımız bu günlerin kaygı dolu olması, ileride ciddi bir destek almamızı sağlayabilir. Yapacak olduğun her bir bireysel gelişim egzersizlerin, senin olaylar ile daha kolay baş etmene yardımcı olacaktır.

Daha iyisini düşünüp kendini başkalarıyla kıyaslayıp üzülende var, daha kötüsünü düşünüp mutlu olanda. Yaptığın tercihler attığın adımları belirlerken, ruh haline şekil verir.

Bu durumda istediğin sonuca odaklan, başına gelenlere değil. Çünkü hayatımızda başımıza neyin geleceğini bizler bilemeyiz ama onlara anlam yükleyebiliriz. Yüklediğin her anlam senin bakışlarında… Ve şükret! Böyle bir salgından sonra planlarını eksikte olsa hayatına dâhil edebiliyorsun…

Canını sıkan her şeyi, karşı tarafı incitmeden ona sunarak sınırlarını belirlemiş olursun. Sınırlarına saygı duymayan kişiler için kendini üzme. Sen değerlisin ve senin yapacağın her şeyde öyle. İster hayalindeki gibi olsun, ister olması gerektiği gibi. Bu dünyaya bir defa geliyorsun…

YAZININ TAMAMI İÇİN LİNKE TIKLAYIN