Dudak dolgusunun bilinmeyen yan etkileri

Dudak dolgusu son yıllarda popüler oldu. Özellikle sosyal medya reklamları kadınlarda tek tip güzellik olgusunu oluşturdu. Bunlar arasında en popüleri ise dudak dolgusu. Peki, dudak dolgusu nasıl yapılır? Dudak dolgusunun yan etkileri nelerdir?

Dudak dolgusunun yan etkileri merak ediliyor. Sosyal medya ile popüler hâle gelen dudak dolgusu özellikle gençler tarafından çok tercih ediliyor. Dudakları daha büyük ve dolgun gösteren dudak dolgusu için seçimi iyi yapmak gerekiyor. Aksi takdirde istenmeyen sağlık sorunları ortaya çıkıyor.

Sabah Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Dr.Suada Gasimova, dudak dolgusunun yan etkilerini anlattı.

DUDAK DOLGUSU NASIL YAPILIR?

Dudak dolgusu yapılırken yüzün ⅓ kısmında uyumun sağlanabilmesi için perioral kompleksin de eş zamanlı tedavi edilmesi çok önemlidir. Diğer önemli bir nokta, dudaklar sinirlerden oldukça yoğun yapıya sahip olmaları nedeniyle yüksek hassasiyete sahiptir ve bu nedenle bu bölgeye yapılacak enjeksiyonlarda anestezi mutlaka düşünülmelidir.

Dudakların derisinde ter bezleri veya yağ bezleri bulunmadığından diğer bölgelerdeki deride izlenen hidrolipid film tabaka burada yoktur. Bunun sonucunda dudak derisi daha çabuk kurur ve kolayca çatlayabilir.

Tedavi hedefi dudaklarda homojen ve yüzün geri kalanı ile uyumlu hacimlendirmenin sağlanmasıdır. Dudakların beyaz kısmına yapılacak vertikal enjeksiyonlarla, atrofik,derin yumuşak dokunun düzeltilmesi sağlanır ve yaşlanmış dudaklar tekrar doğal görünüme kavuşabilir . Dudakların kırmızı kısmının tedavisi ile dudak hacmini düzeltilebilir, burada dolgu için yeterli boşluk ve kasın üzerinde dağılabilmesi için yeterli destek vardır. Her 2 kısmın kombine tedavisi özellikle yaşlanmış dudaklarda faydalı olabilir .

Dolgu seçerken çapraz bağlı hiyaluronik asit içeren dolgular tercih edilmelidir. Bu dolgular viskoelastik özellikleri ve kalıcılıkları ile dudak şekillendirmesinde ideal dolgulardır. Komplikasyonları özellikle iğne ile dudak dolgusu yapılacak hastalarda ağrı kontörlü çok önemlidir. Olgularda lokal anestezi gerekmektedir.

DUDAK DOLGUSUNUN 4 YAN ETKİSİ

Doktor Suada Gasimova yan etkiler konusunda da uyararak; dudak dolgusunun yan etkilerini şöyle anlattı:

1. Sadece kırmızı dudak kısmına büyütme yapıldığında , dolgu ince bir platform oluşturan orbikülaris oris kasının üzerine enjekte edilmelidir. Bu boşluğa uygulanan aşırı volüm beklenmeyen ve istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bu sorun kırmızı dudağa işlem yapılmadan önce beyaz dudak dolgusu yapılarak dudak zeminin restorasyonunun yapılması ile önlenebilir .

2. Palpabl nodüller enjekte edilen dolgunun birikimi sonucu görülebilir. Dolgu enjeksiyonundan hemen sonra masaj yapılması ve şekil verilmesi ile daha düzgün bi görüntü sağlanabilir.

3. İşem sırasında oluşan şişlik veya küçük hematomlar sonuçların ilk önce asimetrik görünümüne neden olabilir , bu nedenle asimetriyi düzeltmeden önce işlem yaparken hem sağ hem sol tarafına eşit miktarda dolgu yapıp yapılmadığını takip etmek gerekir . Aşırı uygulama yapmaktan kaçınmak için enjeksiyona bağlı ödemin gerilemesini en az 1 hafta bekleyip hasta ek uygulama açısından tekrar değerlendirilmelidir.

4. Hastaya aşırı dolgu uygulamasından ve uygulamaya bağlı "ördek dudak" oluşumundan sakınmak gerekir. Bu doğal olmayan görünüm dolgunun aşırı uygulamasına bir örnektir. Dudakta doğal görünümü sağlayabilmek için dolgu uygulamaları her zaman kademeli, tekrarlayan uygulamalar şeklinde yapılmalıdır.