HABER MERKEZİ
Depresyonda olan kişiler genellikle suçu yaşadıkları olaylara bağlasa da uzmanlara göre yiyecekler de kişinin ruh sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle en keyif veren gıdalar ruh halini o an yükseltiyor gibi görünse de aslında depresyona zemin hazırlıyor. Uzmanlar morali yükselten yiyecekleri açıkladı.
Sağlıklı beslenme fiziksel olarak zinde kalmanın en önemli adımı.
Hemotest Laboratuvarı uzmanı Ekaterina Demyanovskaya'ya göre tüketilen gıdalar ruh sağlığını da doğrudan etkiliyor.
YİYECEKLER RUH SAĞLIĞINI ETKİLİYOR
Demyanovskaya bazı yiyeceklerin ruh halini nasıl etkilediğini ve hangi diyetin morali korumaya yardımcı olacağını anlattı.
"Gıda yalnızca genel beslenme durumunu belirlemekle kalmıyor, aynı zamanda bağırsakların ve mikroflorasının durumunu da etkiliyor." diyen uzman, herhangi bir nedenle faydalı bakterilerin konumlarını kaybederse, fırsatçı mikroorganizmaların aktif olarak gelişmeye başladığını ve sonuçta vücuda zarar verdiğini açıkladı.
Bu ruh halini ve davranışı da etkileyebilen bir durum.
BAĞIRSAK VE BEYİN BAĞLANTISI NASIL?
Bağırsakların, serotonin, dopamin ve norepinefrin üretildiği kendi otonom sinir sistemine sahip olduğunu açıklayan Demyanovskaya, sinyallerin beyne iç sinirler ve vagus siniri yoluyla ulaştığını dile getirdi; beyin-bağırsak ekseninin bu şekilde çalıştığını ifade etti.
Nörotransmiterler sayesinde nöronlar birbirleriyle iletişim kuruyor.
Tüm nörotransmitterlerin farklı etkileri var.
Örneğin serotonin sevinç hormonu olarak biliniyor.
Seviyesi azalırsa sinirlilik ve kaygı artıyor.
Dopamin eksikliği kişiyi pasif, uyuşuk ve inisiyatiften yoksun hale getiriyor.
Norepinefrin eksikliği vücudun strese normal tepki vermesini, acil duruma uyum sağlamasını ve hızlı karar vermesini engelliyor.
EN KEYİF VEREN YİYECEKLER ÇOK ZARARLI
Uzmana göre o an en çok keyif veren ürünlere olan tutku da mikroflorayı bozabiliyor.
Bunlar ise şeker içeriği yüksek tatlılar ve içecekler.
"Rafine şeker ve fruktoz, bağırsaklarda yaşayan patojen bakteriler için adeta bir gıda" diyen Demyanovskaya, bunların zamanla faydalı mikrofloranın yerini alarak aktif olarak çoğaldığını belirtiyor.
Araştırmalar ayrıca aşırı şeker tüketiminin beyin kaynaklı nörotrofik faktör adı verilen spesifik bir proteinin aktivitesini baskılayabildiğini de gösteriyor.
Nörolog, bu maddenin az olmasını yüksek depresyon riskiyle ilişkilendiriyor.
Ona göre, bir dizi araştırma, yapay tatlandırıcı aspartamın, kişiyi sinirli ve kaygılı hale getiren ve uyku kalitesini etkileyen stres hormonu olan kortizol düzeyinde artışa neden olduğunu gösteriyor.
FERMENTE GIDALARLA TEDAVİ MÜMKÜN MÜ?
Fermente gıdalar ise bağırsak mikroflorasının durumunu iyileştirmeye yardımcı olabiliyor.
Bilim insanları yakın zamanda düzenli olarak yoğurt ve kefir içen kişilerde depresyon riskinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu buldu.
Muhtemelen her şey yararlı laktik asit bakterileri olan laktobasillerle ilgili.
Bunlar bağışıklık sisteminin normal işleyişi için önemli olan, iltihabı azaltan ve stresle baş etmeye yardımcı olan bir protein olan interferon gama düzeyinin artmasına yardımcı oluyor.
BUNLARA DİKKAT!
Ancak yemekler depresyonun olası tek ve en önemli nedeni değil.
Bazen en sağlıklı yemekler bile bu hastalığın tedavisine yardımcı olamayabiliyor.
Depresyonun zihinsel bir bozukluk olduğu bilinmeli.
Ayrıca kişinin kalıtsal ve hormonal durumu, yaşam tarzı, sosyal durumu, alkol ve psikotrop madde tüketiminin hepsi bunda rol oynayabiliyor.