ELİF ÇARMAN
Tavuk yemeği yapmak için 1 önceden buzluktan çıkarmak gerekir. Çünkü tavuk kolay bozulabileceğinden dolayı buzlukta muhafaza edilir. Ancak donmuş tavuğu buzluktan çıkarmayı unuttuysanız telaşa kapılmayın. Artık donmuş tavuğu 1 gün önceden buzluktan çıkarmanıza gerek kalmıyor. Peki ama nasıl?
Donmuş tavuğu hızlıca pişirmenin birkaç farklı yöntemi bulunuyor. Donmuş tavuk 1 gün önceden buzluktan çıkarılmasa da lezzetli bir şekilde hazırlanabilir. İşte detaylar...
Donmuş tavuğu orijinal ambalajında veya hava geçirmez bir kapta saklayarak buzdolabının alt rafına yerleştirin. Büyük bir bütün tavuğun çözülmesi yaklaşık 24 saat sürebilir, tavuk göğsü veya but gibi küçük parçalar ise 4-6 saat içinde çözülebilir. Çözüldükten sonra 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Donmuş tavuğu sızdırmaz bir plastik poşet içine yerleştirin (poşetin su almadığından emin olun). Tavuğu büyük bir kaba koyun ve üzerine soğuk su ekleyin. Suyu her 30 dakikada bir değiştirerek çözülme sürecini hızlandırın. Tavuk parçalarının çözülmesi 1-2 saat içinde tamamlanır, bütün tavuk ise 3-4 saat sürebilir. Çözüldükten hemen sonra pişirilmelidir.
Donmuş tavuğu mikrodalgaya dayanıklı bir kaba koyun. Mikrodalganın "Defrost" (Çözdürme) ayarını kullanarak 2-3 dakikalık aralıklarla ısıtın. Tavuğun her tarafının eşit şekilde çözülmesini sağlamak için ara sıra çevirin. Mikrodalgada çözdürdüğünüz tavuk hemen pişirilmelidir.
Donmuş tavuğu doğrudan fırın, ocak veya tencerede pişirin. Bütün tavuk yerine küçük parçalar halinde pişirmek daha kolay olacaktır. İç sıcaklığının 75°C'ye ulaştığından emin olun.
Oda sıcaklığında bekleterek çözdürmeyin: Çünkü tavuk 4-60°C arasında hızla bakteri üretmeye başlar.
Sıcak su kullanmayın: Bu yöntem tavuğun dışının çözülüp içinin donuk kalmasına ve bakteri üremesine neden olabilir.
Çözülen tavuğu tekrar dondurmayın: Eğer tekrar dondurmanız gerekiyorsa, önceden pişirip soğuttuktan sonra dondurabilirsiniz.