KADİR TEKİN
Donmuş eti çözdürme yöntemi olarak birçok kişi sirkeyi kullanıyor. Fakat uzmanlar, bunu çok önermiyor. Çünkü sirke asidik yapıya sahip. İşte eti en hızlı çözen yöntem ve riskleri...
SİRKEYLE ET ÇÖZDÜRME YÖNTEMİ
Malzemeler
1 su bardağı elma ya da üzüm sirkesi
1 litre soğuk su
Uygulama
Derin bir kaba soğuk su koyun ve içine sirkeyi ekleyin.
Donmuş eti bu karışımın içine yerleştirin.
Buzdolabında, yani serin ortamda bekletin. (Kesinlikle oda sıcaklığında değil)
30 dakika–1 saat içinde etin dışı çözülmeye başlar.
Çözülme tamamlanınca hemen pişirin, tekrar dondurmayın.
BU ÖNERİLERE DİKKAT!
Etin oda sıcaklığında veya asidik sıvılarda uzun süre bekletilmesi, bakteri üremesine zemin hazırlar. Sirke gibi asidik maddeler, etin dışını "pişirir" gibi yaparak içinin hâlâ donmuş kalmasına neden olabilir. Bu da hijyen açısından risklidir.
DİĞER ÇÖZME YÖNTEMLERİ
Buzdolabında yavaş çözme (en güvenlisi)
Soğuk suda, paketli halde çözme