Donma tehlikesi yaşamış birine nasıl müdahale edilir? Hipotermi belirtisi karıncalanma ve sızlama

Donma tehlikesi yaşayan çok üşümüş birine ilk yardım müdahalesi yapılırken bazı noktalara dikkat etmeli. Donma tehlikesi yaşayan kişide hipotermi meydana gelir. Ve his kaybı yaşanır. Peki ilk müdahale nasıl olmalı? İşte yanıtı...

Kışın yaşanması olası durumlardan biri de donmadır. Aşırı soğuğa maruz kalan kişilerde kızarma, his kaybı ve pürüz meydana gelebilir. Peki ilk müdahale nasıl olmalı? İşte yanıtı...

DONMA BELİRTİLERİ

Normal bir koşulda vücut sıcaklığı 37 derece civarındadır. Deri ısısı ise çok daha geniş bir aralıkta olabilir 25 ila 36 derece arası normal kabul edilirken deri ısısı 25 derecenin altına düştüğünde bireyde donma belirtileri görülmeye başlanır. Doku metabolizmasının yavaşlamasına neden olan bu durumda, dokulara yeterince oksijen de gitmediği için morarma görülebilir. Bu süreçte ciltte ödem oluşabilir veya sıcakta oluşan yanma benzeri baloncukları görülebilir.

Eğer kişinin soğuğa maruz kaldığı süre uzarsa ilk olarak donan el, ayak ve burun gibi bölgelerde kızarıklık ve ağrı gelişebilir. Daha ciddi durumlarda sertleşmeler ve son olarak his kaybı meydana gelebilir.

İLK YARDIM

Doğal afetlerin sonrasında yardıma giden bireylerin de bilinçli olması yaralıların kurtulmasında önemli bir etkendir. Ancak her koşulda doğrudan bir ilk müdahale bulunmamaktadır. Örneğin uzun süre soğukta kalan bir kişiye müdahale ederken çok dikkatli olunması gerekmektedir.

Bu hususta dikkat edilmesi gerekenleri ve en yaygın yapılan hataları bilmek büyük önem taşıyacaktır.

UYKU, HİPOTERMİ BELİRTİSİ!

Uzun süre soğuğa maruz kalmak kişide hipotermiye neden olabilir. Bu süreçte bireyin vücudunda çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Başta kişinin derisinde pürüzler çıkabilir, karıncalanma ve sızlama hissedebilir.

Eğer soğuğa maruziyet artarsa deride soğukluk, renk değişiklikleri, his kayıplar ve bitkinlik hali gözlemlenebiliyor. Hipoterminin ilerlemesi kişinin uykusunun gelmesine de neden olabiliyor. Bu nedenle soğuktan etkilenen kişilerin mümkün olduğunca uyanık tutulması ve en kısa sürede doğru ilk yardım ile müdahale edilmesi o kişinin hayatını kurtarmada büyük önem taşıyor.