Dolabında bu meyvelere yer açmayan yandı! Gençliğin sırrı, polifenol madeni meyveler

Meyveler gençliğin anahtarı olabilir. Sadece meyve değil doğal çaylar ve besinler de yaşlanmayı durdurmayı sağlar. Peki polifenol içeriği en fazla olan besinler neler?

HABER MERKEZİ

Böğürtlen ve bitter çikolata gibi polifenol zengini besinler yaşlanmayı yavaşlatabilir. Uzmanlar, etkili tüketim yollarını açıkladı.

Beslenme genellikle "daha az yemek" üzerinden şekillenirken, nadiren bazı besinleri daha fazla tüketmek öneriliyor; bu genellikle protein veya lif için geçerli. Ancak yeni araştırmalar, doğada kendiliğinden bulunan bir başka bileşik olan polifenollerin, çilekten yeşil çaya, kahveden bitter çikolataya kadar pek çok bitkisel besinde bulunarak yaşlanma süreçlerini yavaşlatıcı (geroprotektif) etkiler gösterebileceğini ortaya koyuyor.

Polifenoller, geniş bir bitki bileşikleri ailesidir. Buna yeşil çaydaki EGCG (epigallokateşin gallat) gibi flavonoidler, kahvedeki klorojenik asit gibi fenolik asitler ve daha pek çok bileşik dâhil. Antioksidan özellik taşırlar ve iltihap önleyici etkilere sahiptirler.

UZMANLAR DEĞERLENDİRDİ

Peki, birkaç tabak böğürtlen ve birkaç fincan yeşil çay ömrümüzü uzatabilir mi? Uzmanlara göre yanıt bundan daha karmaşık.

2025'te yayımlanan bir araştırma makalesi, uzun ömrün sadece beslenmeyle açıklanamayacağını; yaşam tarzı ve sosyo-kültürel faktörlerin de belirleyici olduğunu kabul ediyor. Ancak aynı zamanda polifenol tüketimi ile yaşa bağlı hastalıkların düşük görülme sıklığı arasında bağlantı bulunduğunu da ortaya koyuyor.

Beslenme terapisti Kerry Beeson, "Polifenoller prebiyotik olarak işlev görebiliyor ve lif ile birlikte bağırsak mikrobiyotasını güçlendirerek bağışıklık ve inflamasyonu olumlu yönde etkiliyor" ifadelerini kullandı.

Dr. Rajan da Akdeniz tipi beslenme ile polifenol açısından zengin diyetlerin kardiyometabolik faydalar sağladığını, iltihaplanmayı azalttığını belirtiyor. Ancak "kanıtların çoğu gözleme dayalı. Bu nedenle uzun yaşamın tek sebebi olarak polifenolleri göstermek doğru olmaz. Genetik, uyku, hareket, sigara ve işlenmiş gıda tüketimi gibi faktörler de çok büyük rol oynuyor" diye ekledi.

POLİFENOL NELERDE VAR?

Başlıca polifenol kaynakları şunlar:

-Böğürtlen, yaban mersini, çilek

-Kakao ve bitter çikolata (en az %70 kakao)

-Yeşil çay ve kahve

-Üzüm

-Elma ve armut

-Zerdeçal (içindeki kurkumin) ve diğer baharatlar

-Zeytinyağı

-Badem, ceviz gibi kuruyemişler

-Soğan ve sarımsak