Doktorlar uyardı: Hamsiyi böyle yiyince tüm faydası yok oluyor

Hamsi; Omega-3, D vitamini ve kalsiyum açısından zengin bir şifa kaynağı. Ancak uzmanlar, yanlış pişirme yöntemlerinin bu değerli besinleri yok ettiğini ve sağlığa zarar bile verebileceğini söylüyor. Peki, faydası için hamsi nasıl pişirilmeli?

HATİCE GÖVENÇ

Hamsi sezonu bazı illerde erken başladı. Balıkçılar bu sene hamsinin bol olduğunu belirtiyor.

Karadeniz'in vazgeçilmezi hamsi, sadece lezzetiyle değil, omega-3 yağ asitleri, D vitamini ve kalsiyum deposu olmasıyla da sağlık için altın değerinde. Ancak uzmanlar uyarıyor: Yanlış pişirme teknikleri hamsinin tüm besin değerini yok ediyor.

HAMSİ PİŞİRİRKEN BU HATAYA DİKKAT!

Beslenme ve diyet uzmanlarına göre, hamsiyi yüksek ısıda ve çok fazla yağda kızartmak; içerdiği omega-3 yağ asitlerini büyük ölçüde kaybettiriyor. Ayrıca fazla un ve yağ kullanımı, hem kalori miktarını artırıyor hem de kalp-damar sağlığını olumsuz etkileyebiliyor.

HAMSİNİN EN ÖNEMLİ FAYDALARI

Zengin omega-3 yağ asidi içeriği kalp ve beyin sağlığını koruyor.

D vitamini kemik sağlığını destekliyor.

Protein ve kalsiyum açısından güçlü bir kaynak.

YANLIŞ PİŞİRME NASIL ZARAR VERİYOR?

Yüksek sıcaklıkta kızartma, omega-3 yağlarının okside olmasına sebep oluyor.

Fazla un ve yağ, sindirimi zorlaştırıyor ve kilo alımına katkı sağlıyor.

Derin yağda kızartmak, trans yağ oluşumuna yol açabiliyor.

UZMANLARIN ÖNERİSİ: DAHA SAĞLIKLI YÖNTEMLER

Izgara: Yağ eklemeden, hafif baharatlarla lezzetlendirin.

Fırında: Düşük ısıda pişirerek besin değerini koruyun.

Buğulama: Sebzelerle birlikte pişirmek hem besleyici hem hafif olur.

Sultanların gençlik sırrı yeniden popüler oldu! Gece sürün, sabaha bebek gibi ciltle uyanın