Doğumsal kalp hastalıkları canlı doğan her bin çocuktan 5-8’inde görülüyor. Çocuklarda kalp hastalıkları yüzde 20 oranında yenidoğan döneminde ağır tablolarla ortaya çıkıyor ve acil tedavi gerektiriyor. Çocukların bir kısmında hastalık sessiz sedasız seyredebiliyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Arda Saygılı çocuklarda en sık görülen kalp hastalıkları belirtilerini sıraladı, yaşamsal öneme sahip önerilerde bulundu.
En önemli bulgu morarma
Özellikle yenidoğan döneminde kalp hastalığı şüphesi uyandıracak en önemli bulgu, morarmadır. Morarma çocuklarda özellikle eforla, yenidoğanda ise ağlama ve beslenme anlarında artıyorsa, bu durum kalp anomalisinde çok önemli bir belirtiyi oluşturuyor.
Büyüme geriliği varsa...
Kalbin metabolizmanın ihtiyacını karşılayamadığı durumlarda çocukta büyüme normal ilerlemeyebiliyor. Çünkü kalp kası hastalıkları ani yaşamsal sorunlar yaratabiliyor.
Erken müdahale hayat kurtarır!
- Hamilelikte düzenli kalp muayenenin asla atlanmaması gerekiyor.
Çabuk yoruluyorsa dikkat!
Metabolizmanın artmış işgücünü karşılayamayan kalpte zamanla kalp yetmezliği gelişebiliyor. Hipertiroidi, anemi, demir eksikliği gibi durumlar kontrol edildiğinde açıklanamayan terleme veya çabuk yorulma mutlaka kalp kontrolünü gerektiriyor. Göğüs ağrısı da bir başka belirti. Çocukta özellikle spor yaparken eforla birlikte göğüs ağrısı varsa aman dikkat! Bayılma, nörolojik ve metabolik nedenler dışında kalp kası hastalıkları ve ritim anormallikleri nedenleriyle de oluşabiliyor. Ayrıca kalpte gerek dinlenme gerekse efor sonrasında oluşan çarpıntılar çok önemli.