Doğu Ekspresiyle gezilecek yerler listesi

Ankara'dan Kars'a kadar kış gezisi planlayanların ilk tercihi Turistik Doğu Ekspresi oluyor. Trenle seyahat düşünenler için Erzincan, Erzurum, Kars ve Sivas'ta mutlaka yapılması gerekenleri sıraladık. İşte Doğu Ekspresi düşünenlere gezi rotaları...

AA

Turistik Doğu Ekspresi kış gezilerinin vazgeçilmezi oldu. Uzun süren tren yolculuğu eşliğinde kartpostallık görüntüler, birbirinden farklı şehirler ve yöresel lezzetler... Ankara'dan Kars'a uzanan seyahatin gezi rotalarını bir araya getirdik. Doğu Ekspresiyle gezilecek yer listesine bakmadan yola çıkmayın.

AA'da yer alan habere göre Kovid-19 salgını nedeniyle ara verilen tren seferleri yeniden başladı.

Ankara-Kars yönünde Erzincan'da 3 saat 25 dakika, İliç'te 3 saat 20 dakika ve Erzurum'da 3 saat 25 dakika duran turistik tren, Kars-Ankara yönünde ise Divriği'de 2 saat 43 dakika ve Sivas'ta 2 saat 9 dakika mola veriyor. Peki, hangi şehirde ne meşhur?

ERZİNCAN MOLASI

Erzincan'daki molada yolcular, Terzibaba'nın türbesini, Taşçı Hamamı, Erzincan Kalesi ve Saat Kulesi'ni ziyaret edebiliyor.

Yolcular, yerel lezzetlerden kete ve Erzincan çorbasını, yağda kızartılan pestilin üzerine ceviz dökülerek sunulan pestil kavurmasını, nohut, fasulye, bulgur, ayran, nane ve tereyağıyla hazırlanan gendime çorbasını tatma imkanına sahip olurken, hediyelik olarak tava leblebi, tulum peyniri, kavrulmuş buğday ve Osmanlı döneminde kurulmuş tuz ocaklarından 100 metre derinlikten çıkarılan Kemah tuzu alabiliyor.

Turistik trenin İliç'teki molasında, Bağıştaş Köprüsü'nü, Kemaliye Karanlık Kanyonu'nu, Kemaliye evlerini görme fırsatı bulunuyor. Yolcular isterlerse yamaç paraşütü, rafting, at safari gibi doğa sporları da yapabiliyor.

ERZURUM MOLASI

Trenin uzun süreli mola verdiği üçüncü istasyon Erzurum'da, tabyalar, Anadolu'da bulunan anıt mezarların en güzel örnekleri arasında yer alan ve en büyüğü Emir Saltuk'a ait Üç Kümbetler, şehrin sembolü haline gelen Çifte Minareli Medrese ile Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi olarak da kullanılan Yakutiye Medresesi ziyaretçilerini ağırlıyor.

Erzurum Kongresi'nin düzenlendiği bina, Atatürk'ün kentte konakladığı müze ev, görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Cağ kebabı ve kadayıf dolmasını yerinde tatma fırsatı bulan yolcular, oltu taşından tespih ve takılarla yöresel küflü peynir ve İspir fasulyesi alabiliyor.

KARS MOLASI

Kars'a ulaşan yolcular, Rus işgali sırasında Yusufpaşa, Ortakapı ve Cumhuriyet mahallelerinde uygulanan Baltık mimari anlayışın örneklerini görebiliyor. Binalar, yalancı sütunları, bordür kabartma taşları, uzunca bir koridor etrafına iç içe açılan oda ve salonları ve PEÇ adı verilen ısıtma sistemleriyle dikkati çekiyor.

Ünlü mutasavvıf Ebü'l Hasan Harakani'nin türbesi ve cami, Kars Müzesi, 1579 yılından kalma Taş Köprü, Kümbet Camisi şehirde görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Orta Çağ'ın en büyük ticaret merkezi olduğu düşünülen ve 2016'da UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilen Ani Arkeolojik Alanı, geçmişe yolculuk yapmak isteyen ziyaretçilerini bekliyor.

Fethiye Camisi yüzyıllara ve inançlara şahitliğiyle turistlerin ilgisini çekiyor. Tandırda kaz çekmesi, tencerede şiş kebap, ekşili et, haşıl, kete, hasuda Kars'a özgü lezzetler arasında yer alıyor.

Sadece Kağızman'da yetişen uzun elma, bal ve kaşar peyniri, kaz tüyü yastık yolcuların sevdiklerine götürebilecekleri hediyelikler arasında bulunuyor. Çıldır Gölü üzerinde atlı kızaklarla yaklaşık 10 dakika süren gezinin ardından donan göl üzerinde kurulan sobada demlenen çayın keyfine varılıyor.

SİVAS MOLASI

Turistik Doğu Ekspresi yolcuları, dönüş yolunda ise Sivas-Divriği'de temelinden burcuna kadar otantik bir Türk eseri olan kaleyi, "Anadolu'nun Elhamrası" olarak anılan ve 1985'te UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nı gezebiliyor.

Sivas merkezde ise Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı mücadelesinin temellerini attığı Kongre Binası, Türk süsleme sanatının en güzel örnekleri arasında yer alan ve 800 yıllık zaman dilimine şahitlik eden Çifte Minareli Medrese ve Gök Medrese ziyaretçilerini bekliyor.

Buruciye ve Şifahiye Medresesi, Sivas Ulu Camisi ve Arkeoloji Müzesi de görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Pehli, hıngel, Sivas köftesi, pancar sarması, madımak, Sivas mutfağının tadılması gereken lezzetleri arasında yer alıyor. Sivas bıçağı, Sivas ağızlığı, kemik tarak, gümüş işçiliğinin örnekleri de kentten alınabilecek hediyelikler arasında bulunuyor.

Yolcularına, rotasında Türk mutfağının farklı lezzetlerini tatma, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel mirası görme fırsatı sunan turistik tren, 1 hizmet, 1 yemekli, 11 yataklı vagondan oluşuyor ve 220 yolcu kapasitesiyle hizmet veriyor.