Doğruluğu kanıtlanmış 3 meyve! Kalp ve felç riskini azaltıyor

Bazı meyve ve sebzeler ilaç kadar etkili. Harvard Üniversitesi'nin ortaya koyduğu araştırmalara göre meyve ve sebze ağırlıklı diyet sadece kalp hastalığına karşı değil felç riskine karşı da koruyor. İşte doğruluğu kanıtlanan meyve ve sebzeler...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Meyve ve sebzelerle ilgili birçok araştırmaya sahip olan Harvard Üniversitesi, meyve ve sebzelerden zengin bir diyetin kalp hastalığı ve felç riskini azaltabileceğini belirtiyor. Peki, hangi meyveler kalbi koruyor? İşte araştırmaya göre kalp dostu 3 meyve...

Meyve ve sebzelerden zengin bir diyetin kalp hastalığı ve felç riskini azaltabileceğine dair güçlü kanıtlar var.

KALP DOSTU FELÇTEN KORUYAN MEYVE VE SEBZELER

Tüm meyve ve sebzelerin bu faydaya büyük olasılıkla katkıda bulunmasına rağmen, marul, ıspanak, pazı ve hardal yeşillikleri gibi yeşil yapraklı sebzeler, kardiyovasküler hastalık riskinin azalmasıyla en güçlü şekilde ilişkiliydi. Brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, Çin lahanası ve lahana gibi turpgillerden sebzeler; portakal, limon, misket limonu ve greyfurt (ve bunların meyve suları) gibi turunçgiller de önemli katkılarda bulunmuştur.

Araştırmalara göre kişi başına 5 porsiyondan fazla meyve ve sebze yiyen kişiler günde 3 porsiyondan az yiyen bireylerle karşılaştırıldığında, günde kabaca yüzde 20 daha düşük koroner kalp hastalığı ve felç riski var.

EN UZUN ÇALIŞMA

Harvard merkezli Nurses' Health Study ve Health Professionals Follow-up Study kapsamında yapılan bugüne kadarki en büyük ve en uzun çalışma, 14 yıl boyunca sağlık ve beslenme alışkanlıkları takip edilen yaklaşık 110.000 erkek ve kadını içeriyordu.

Günlük ortalama meyve ve sebze alımı ne kadar yüksek olursa, kardiyovasküler hastalık geliştirme şansı o kadar düşük olur. En düşük meyve ve sebze alımı kategorisindekilerle (günde 1,5 porsiyondan az) karşılaştırıldığında, günde ortalama 8 veya daha fazla porsiyon tüketenlerin kalp krizi veya felç geçirme olasılığı yüzde 30 daha azdı.

İstanbul'da çocukla gezilebilecek yerler! Hafta sonu buralara gidin