Doğru bilinen yanlışlar gebeliği zehirliyor! İşte sağlıklı hamileliğin sırları

Gebelik bütün kadınlar için oldukça heyecanlı bir o kadar da stresli bir süreç. Heyecanımıza yenik düşüp bazen her denileni yapıyor; bazen ise bildiğimizi okuyoruz. Gebelikte yanlış yiyecek ve içecek tüketimi sizi ve bebeğinizi zehirlemeye kadar götürebiliyor. Peki, sağlıklı bir gebelik için ne yapmalı, ne yapmamalı? İşte sağlıklı hamilelik tüyoları...

Hamilelik anne adaylarını heyecanlandırdığı kadar tedirgin de ediyor. Çünkü bu süreçte doğru bilinen yanlışlar zehirlenmeden bebek ölümlerine kadar birçok soruna neden olabilir. "Bebeğimin sağlıklı olması için ne yemeliyim? Gebeyken spor yapabilir miyim? Alkolün bebeğe zararı nedir?" gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

SAĞLIKLI GEBELİK ÖNERİLERİ

Düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmeli

Sağlıklı besinler tüketilmeli

Doktorun önerisine göre kilo korunmalı veya ortalama kiloya sahipseniz düzenli kilo alışına dikkat edilmeli

Alkol tüketilmemeli

Sigara içilmemeli ve sigara dumanına maruz kalınmamalı

Yalnızca doktorun onayladığı ilaçlar kullanılmalı. Doktora danışmadan ağrıkesici dahi kullanılmamalı

Egzersiz yapılmalı

GEBEYKEN ALKOL İÇMEK BEBEĞİN ZEKASINI ETKİLİYOR

Hamilelikte alkol tüketmek, bebeğinizde fetal alkol sendromuna sebep olabilir. Eğer sık sık alkol tüketiyorsanız, alkolü bırakmak için doktorunuza danışın. Alkolü aniden bırakmak da alkol yoksunluğu sendromuna sebep olabilir. Bu nedenle doktorunuza danışmanız gerekir. Fetal alkol sendromu bebeğinizde, nöro-kognitif ve davranışsal bozukluklara yol açmaktadır.

BALIKLARDA BULUNAN METİL CİVA ZARARLI MI?

Zehirli metil civa içeren balıklar bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Pek çok balık metil civa içerir. Bazı balık türleri diğer türlere oranla daha fazla metil civa içerir. Balık, bebeğiniz ve sizin için iyi bir protein kaynağıdır ve diğer besinler açısından da oldukça zengin olduğundan doktorlar tarafından tüketilmesi önerilir. Fakat tabii ki metil civa içermeyen balıkların tüketilmesi gerekir. Hamileler için riskli olan balıklar şöyle sıralanıyor:

Köpek balığı

Balina

İri uskumru

Kılıç balığı

Ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda metil civa içerir ve tüketilmesi risklidir.

GEBEYKEN SEYAHAT BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Gebeyken seyahat etmenin en güvenli dönemi 14 ila 28 haftalık gebeliktir. Seyahat, 6 saatten fazla sürmemelidir. Seyahat boyunca vücudunuzu, özellikle de bacaklarınızı saat başı esnetmek doktorlar tarafından önerilmektedir.