AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Yüzyıllardır doğada hem şifalı hem de öldürücü besinler var. Çeşitliliğe sahip olan mantarlarda bunlardan biridir. Bazı çeşitli mantarlar en güçlü öldürücü besin özelliğine sahiptir. Çünkü içerilerinde yüksek oranda toksine sahiplerdir. Mantarlar aslında canlı besinler grubuna girer bu yüzden aktif bakterilere sahipler. Bunların bazıları insan sağlığına fayda sağlarken bazıları ise öldürücü olabiliyor.
Son zamanlarda vaka sayılarındaki ciddi artış uzmanları harekete geçirdi. Uzmanlar doğada görülen her mantarın tüketilmemesi konusunda uyarılarda bulundu.
Mantarlar canlı besinlerdir. İçeriğindeki mikroorganizmalar doğaya rüzgar ve su yoluyla dağılır. Canlı olan bu bakteriler, diğer çevresel besinlere bulaştıkça zehirlenme oranı da artar. Yerel halk bu zehirlenmeye yüksek oranda maruz kalır.
Çünkü mantar türleri birbirlerine çok benzer. Bu yüzden uzman tarafından toplanmayan mantarlar tüketilmemeli. Bazı uzmanlar dışarıda satılan mantarlar arasına bile bu zehirli mantarların karışabileceğini vurgular.
Aniden başlayan karın krampları ve ağrıları saniyeler içinde artar.
Akabinde kusma ve mide yanmasıyla devam eder.
Baş ağrısı derken vücut direnci düşer.
Bağışıklık yüksek orandaki bakterilerle başa çıkamaz.
Bakteriler sinir sitemiyle beyne kadar çıkar.
Ani kan basıncı ve yüksek ateş geri dönülmez sorunlara yol açabilir.
Erken keşfedildiğinde mantar zehirlenmesi önlenilebilir.
İlaç tedavisi ile mantarın yol açtığı zehirlenme oranının riski düşürülür.
Kişi bir kaç gün uzman kontrolünde kalır.
Mantar zehirlenmesi sindirim yollarında ciddi hasara yol açar.