ELİF ÇARMAN
Mide problemleri, modern yaşamın en yaygın şikayetlerinden biri haline geldi. Özellikle hazımsızlık, şişkinlik ve yemek sonrası oluşan rahatsızlıklar birçok kişinin günlük hayatını olumsuz etkiliyor
Kereviz, mide dostu sebzelerin başında gelirken; özellikle elma sirkesi, binlerce yıldır sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileriyle bilinir. Sirke ve kerevizin birleşmesiyle ortaya çıkan karışım ise mide sağlığını destekleyen güçlü bir formül haline gelebilir.
Kereviz ve sirke birlikte tüketildiğinde mide sağlığını destekleyen, sindirimi kolaylaştıran ve reflü gibi rahatsızlıkları hafifletebilen güçlü bir karışım olarak tüketilebilir. Peki kerevizi sirkeyle karıştırarak yemenin mideye faydaları neler? İşte detaylar...
Elma sirkesi, mide asidini dengelemeye yardımcı olarak, mide yanması ve reflü gibi problemleri hafifletici bir etki gösterir. Kerevizin doğal alkalin yapısıyla birleştiğinde bu etki daha da artar. Özellikle yemeklerden önce küçük bir porsiyon kereviz-sirke karışımı tüketmek, mide asidini düzenleyebilir.
Elma sirkesi, içerdiği doğal asetik asit sayesinde sindirim enzimlerinin salgılanmasını destekler. Bu, mideyi zorlayan ağır öğünlerin ardından sindirimi kolaylaştırır. Kerevizin lifli yapısıyla birleştiğinde, mide ve bağırsaklarda biriken gazın atılmasına yardımcı olur.
Kereviz ve sirke ikilisi, bağırsakların daha etkin çalışmasını sağlar. Lif yönünden zengin olan kereviz, sindirimi desteklerken; sirke bağırsak florasını dengeleyerek mideyle bağlantılı sorunların önüne geçebilir. Bu da dolaylı olarak mideyi yoran kabızlık sorununu ortadan kaldırır.
Sirke, doğal bir antibakteriyel ajandır. Kereviz de antioksidanlar bakımından zengin bir sebzedir. Bu ikili, özellikle mide zarını tahriş edebilecek zararlı bakterilere karşı koruyucu bir kalkan oluşturabilir. Helicobacter pylori gibi mide rahatsızlıklarında destekleyici bir rol oynayabilir.
Sirke, iştah üzerinde dengeleyici bir etki yaratabilir. Kereviz ise düşük kalorili ve tok tutan bir sebzedir. Bu ikiliyi birlikte tüketmek, özellikle gereğinden fazla yeme eğiliminde olan kişilerde mideye fazla yük binmesini önleyebilir.
Mideye fayda sağlamak için sirke ve kerevizi aşağıdaki tarifteki gibi tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
1 adet kereviz (rendelenmiş veya ince dilimlenmiş),
1 yemek kaşığı doğal elma sirkesi,
1 tatlı kaşığı zeytinyağı,
1 tutam tuz, isteğe göre limon ve sarımsak,
Nasıl kullanılır?
Yemeklerden önce küçük bir porsiyon olarak tüketilebilir. Hem mideyi rahatlatır hem sindirimi hazırlar.