AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Kan şekeri yüksek olduğunda diyabet hastalığı teşhisi konuluyor. Diyabet ilaçları ise ciddi yan etkiler barındırıyor. Şeker hastası bireyler yeme-içme konusunda çok seçici davranmak zorunda kalıyor. Peki kan şekerini düşüren besinler neler? Hangi besinler kan şekerini dengeliyor? İşte o besinler...
KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜREN BESİNLER
1- ÇİLEK
Antosiyaninler olarak bilinen ve kırmızı rengini veren antioksidanlardan yüksek. Bazı çalışmalarda antosiyaninlerin bir yemekten sonra kolesterol ve insülin seviyelerini azalttığı ortaya çıktı. Ayrıca tip 2 diyabette kan şekeri ve kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirdiği saptandı.
2- KETEN TOHUMU
İçeriğindeki çözünmeyen lif ve fitokimyasal olan liganlar sayesinde vücuttaki iltihabı, kalp hastalığı riskini ve kan şekeri seviyesini azaltabilir, insülin duyarlılığını artırabilir. Vücudunuz bütün haldeki keten tohumlarını ememez, bu nedenle öğütülmüş tohumları satın alın veya kendiniz öğütün. Ayrıca, keten tohumlarının kokmasını ve bozulmasını önlemek için buzdolabında sıkıca kapatılmış bir kapta olması önemli.
3- KURUYEMİŞLER
Fındıkgiller (fındık, badem, ceviz, kaju, antep fıstığı, pekan vb.), diyabetik bir diyete sağlıklı bir ek besindir. Sindirilebilir karbonhidratları düşüktür ve kan şekeri, insülin ve LDL seviyelerini azaltmaya yardımcı olur.
4- YOĞURT
Sağlıklı kan şekeri seviyelerini teşvik eder, kalp hastalığı için risk faktörlerini azaltır ve kilo yönetimine yardımcı olabilir.
5- ZERDEÇAL
Kalp ve böbrek hastalığına karşı korurken kan şekeri seviyelerini ve vücuttaki iltihabı azaltabilecek kurkumin adlı aktif bileşeni içerir.
6- CHİA TOHUMU
Yüksek miktarda lif içerir, sindirilebilir karbonhidratları düşüktür ve kan basıncını ve inflamasyonu azaltabilir. Chia tohumlarındaki viskoz lif, besinlerin bağırsaklarınızdan geçme ve emilme oranını yavaşlatarak kan şekeri seviyenizi düşürebilir.
7- TARÇIN
Birçok kontrollü çalışma tarçının kan şekeri seviyesini düşürebildiğini ve insülin duyarlılığını artırabildiğini gösterdi. Çoğunlukla marketlerde satılan Çin tarçının kullanımı günde 1 çay kaşığı ile sınırlandırılmalı. Kumarin adlı bir madde içerdiğinden yüksek dozda alımı sağlık problemlerine neden olabilir. Diğer yandan şeker üzerinde daha yüksek etkiye sahip doğru Seylan tarçını daha az kumarin içerir.
8- YAĞLI BALIKLAR
Somon, sardalya, ringa, hamsi ve uskumru, kalp sağlığı için büyük yararları olan, iltihabı azaltan Omega-3 yağ asitleri DHA ve EPA'nın yüksek kaynaklarıdır. Bu yağlardan düzenli olarak yeterince almak, kalp hastalığı ve felç riski yüksek olan şeker hastaları için özellikle önemli. Balık, aynı zamanda tok hissetmenize yardımcı olan ve metabolizma hızınızı artıran mükemmel bir yüksek kaliteli protein kaynağıdır.
9- SARIMSAK
Şeker hastalığı olan kişilerde kan şekeri, iltihap, LDL kolesterol ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
10- ELMA SİRKESİ
Bazı çalışmalarda elma sirkesinin insülin duyarlılığını artırdığı ve açlık kan şekeri seviyesini düşürdüğü ortaya çıktı. Ayrıca, karbonhidrat içeren öğünlerle birlikte tüketildiğinde kan şekeri yanıtını yüzde 20'ye kadar azaltabildiği saptandı. Mide boşalmasını geciktirdiği için tokluk hissini de artırıyor. Suyla seyreltilmiş halde günde 1 çay kaşığı elma sirkesi ile başlanabilir, günde maksimum 2 yemek kaşığına kadar artırılabilir. Mide şikayetleri olanlar için sakıncalıdır.
11- BROKOLİ
Düşük kalorili, yüksek besin değerine sahip, düşük karbonhidratlı bir yiyecek. Çeşitli hastalıklara karşı koruyabilen sağlıklı bitki bileşikleri ile dolu. Diyabetik araştırmalar brokolinin insülin seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini ve hücreleri metabolizma sırasında üretilen zararlı serbest radikallerden koruyabileceğini gösterdi.
12- YUMURTA
Kalp hastalığı için risk faktörlerini iyileştirir, iyi bir kan şekeri kontrolünü destekler, göz sağlığını korur ve tok hissetmenizi sağlar.
13- YEŞİL YAPRAKLI SEBZE
Son derece besleyicidir ve kalorileri düşük. Ayrıca, kan şekeri seviyenizi yükselten, sindirilebilir karbonhidratları çok düşüktür. Ispanak, pazı, lahana ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, C vitamini de dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral kaynağı. Lutein ve zeaksantin adlı antioksidan içerikleri ile, gözlerinizi yaygın diyabet komplikasyonları olan maküler dejenerasyon ve katarakttan korur.