Doğal gübre, yanık ilacı, parlatıcı! Patates kabuklarını çöpe atmamanız için 8 neden

Patates kabukları günlük hayatta birçok alanda kullanılıyor. Patates kabuğunu çöpe atmadan önce bir kez daha düşünün. Peki ama neden? İşte patates kabuklarının kullanım alanları...

Patates, mutfakta sıkça kullanılan bir malzeme olmasına rağmen, birçok kişinin bilmediği pratik özellikleriyle şaşırtmaya devam ediyor. Evde yemek yaparken işlerinizi daha da kolaylaştıracak bu detaylar, mutfak deneyiminizi bir üst seviyeye taşıyacak.

PATATES KABUKLARININ HAYATINIZI KOLAYLAŞTIRACAK 10 KULLANIM ALANI

Yanık ve Yaralara Etkili: Patates kabukları, sıcak bir yere temas ettiğinizde oluşan yanıklara karşı doğal bir çözüm sunar. Yanık yaralarınıza patates kabuğu sürerek acınızı dindirebilirsiniz.

Gözaltı Torbalarına İyi Geliyor: Patates kabukları, güneşin etkisiyle şişen ve solgun görünen gözaltı torbalarına karşı etkili bir çözümdür. Göz altındaki şişkinliği azaltırken morluklara da çözüm sunar.

Gümüşleri Temizliyor: Patates içerdiği nişasta ile birlikte, elinizde bulunan gümüş eşyaları parlatmak için kullanılabilir. Gümüş cilası görevi görerek lekeleri temizler.

Leziz Cipsler: Soyduğunuz patates kabuklarını yıkayıp tuz ekleyerek bekletip ardından kızartarak veya fırınlayarak ev yapımı patates cipsleri elde edebilirsiniz. Üzerine isteğe bağlı baharat ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz.

Pasları Çıkarıyor: Metal araç gereçlerin üzerinde oluşan pasları temizlemek için patates kabukları kullanılabilir. Eski mutfak eşyalarınızı tamir etmede işe yarar.

Deri Temizliği: Deri eşyalarınızı temizlemek için çiğ patates kabuğu kullanabilirsiniz. Ayakkabılara parlaklık sağlar ve yıpranmış görüntüyü düzeltebilir.

Beyaz Saçları Kapatıyor: Patates kabuğu ve klorsuz su karışımı ile doğal bir saç maskesi yapabilir, beyaz saçları kapatabilirsiniz. Saçları bu karışım ile yıkayarak kırıklara ve kepek sorunlarına da çözüm bulabilirsiniz.

Güneş Lekelerini Gideriyor: Ciltteki lekeleri azaltmak için patates kullanabilirsiniz. C vitamini içeren patates, cilde doğal bir ağartıcı etki sağlar, güneş lekelerini ve kırışıklıkları önler.

Mutfaktaki Lekeleri Çıkarıyor: Mutfak temizliğinde kimyasal madde kullanmak yerine patates kabukları ıslak tarafıyla yüzeyleri ovabilir, lekeleri çıkarttıktan sonra temiz bir bez ile kurulayabilirsiniz.

Bitkiler İçin Doğal Gübre: Patates kabukları, bahçenizde veya saksılardaki bitkileriniz için doğal gübre olarak kullanılabilir. Toprağı besler ve bitkilerin sağlıklı büyümesine katkı sağlar.