AA
Yaz mevsimi gelince kapılardan, balkonlardan veya teraslardan tarhana kokusu da gelmeye başladı. Kışın hem çorbada hem de çay yanına sevilen "Çıtır çerez tarhana, cips tarhana ya da tarna" diye adlandırılan tarhana Konya'nın Beyşehir ilçesinde asırlardır aynı yöntemle hazırlanıyor. Kış hazırlığı için cips tarhana tarifi arayanlara en doğal çıtır çerez tarhana tarifi haberimizde.
AA'da yer alan habere göre Konya'nın Beyşehir ilçesinde, kadınların asırlardır aynı yöntemle hazırladığı ve yörede "tarna" diye adlandırılan tarhananın üretimine başlandı.
ÇITIR ÇEREZ TARHANA NASIL YAPILIYOR?
Beyşehirli ev hanımları, süzme yoğurt, bulgur, tuz, yağ ile suyu karıştırmalarının ardından bulamaç haline getirdikleri karışımı, elde ya da makinelerde yassı hale getirdikten sonra güneş altına bırakıyor.
Komşuların imece usulü hazırladığı tarhana, sofralara serilerek güneşte kurutuluyor. Yöre halkı, hava şartları ya da kuşların ürüne zarar vermemesi için tarhana başında nöbet tutuyor.
Soğuk kış akşamlarında çorba olarak da tüketilen çıtır tarhana, çayın yanında çerez niyetine, koyu sohbetlere de eşlik ediyor. Bahriye Öztemir, her temmuzda tarhana yapmaya başladıklarını anlattı.
Tarhana mesaisinin yaz sonuna kadar devam ettiğini anlatan Öztemir, "Tarhana, asırlardan günümüze gelen bir gelenek. Yöre halkı tarhanasız kış geçirmez. Ayrıca yurdun dört bir yanından ve yurt dışındaki gurbetçilerimizden de talepler geliyor." dedi.
Öztemir, tarhananın tek başına yapılamayacağını, zahmetli olmasından dolayı aile fertleri ve komşuların bir araya gelerek yardımlaştığını dile getirdi.
TARHANA GÜNEŞTE NASIL KURUTULUYOR?
Buğdayı ayıklayıp, yıkayarak işe başladıklarını ifade eden Öztemir, tarhana yapımını şöyle anlattı:
Öztemir, tarhana yaparken hava durumunu da takip ettiklerini ifade ederek tarhanayı güneşe serdikten sonra da işlerinin bitmediğini belirterek komşuların sokak hayvanları ve kuşların ürüne gelmemesi için sırayla nöbet tuttuklarını söyledi.
"ÇOCUKLAR BU DOĞAL CİPSİ ÇOK SEVİYOR"
Kuruyan tarhananın uzun süre muhafaza edilebildiğini belirten Öztemir, "Tarhanayı kışın çayın yanında ceviz, badem, fındık, fıstıkla tüketiyoruz. İster yağda ya da sobada kızartarak, isterse kurutulduğu son haliyle yiyoruz. Son dönemde artık tarhananın cipsini de yapıyoruz. Çocuklar bu doğal cipsi çok seviyor." diye konuştu.
Öztemir, kışın tarhanayı 3-5 saat suda beklettikten sonra kaynattıklarını ve çorba olarak da tükettiklerini sözlerine ekledi.