ELİF ÇARMAN
Karnabahar, mutfaklarımızda sıkça yer alan, besleyici ve sağlıklı bir sebzedir. Ancak, karnabahar turşu olarak hazırlandığında sağlık faydaları kat kat artar. Karnabahar turşusunun en önemli bileşenlerinden biri olan sirke hem fermente gıdaların yapımında hem de sağlık açısından güçlü bir katkı sağlar.
Karnabahar turşusu doğal antioksidan deposu olmasının yanı sıra kanserle savaşan özellikleriyle de dikkat çeker. Karnabaharda bulunan sulforafan gibi bileşikler, kanser hücrelerinin büyümesini engellemeye yardımcı olabilir. Peki, karnabahar turşusunun faydaları neler? İşte doğal antioksidan deposu karnabahar turşusunun sağlığa faydaları...
Karnabahar, içerdiği C vitamini ve antioksidanlarla bilinir. Turşu yapıldığında, karnabaharın antioksidan özellikleri daha da belirginleşir. Antioksidanlar, vücutta serbest radikalleri etkisiz hale getirerek hücre hasarını önler.
Kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir ve vücudunuzu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirebilir. Karnabahar turşusu, bu güçlü antioksidanları içerdiği için sağlığınıza katkı sağlar ve vücudunuzun savunma mekanizmalarını güçlendirir.
Karnabahar turşusu, probiyotikler içerdiği için bağırsak florasını iyileştirir, sindirimi düzenler.
İçerdiği C vitamini ve diğer antioksidanlar, vücudu serbest radikallerden korur, hücre hasarını engeller.
Karnabahar, bağışıklık sistemini güçlendiren besin maddeleri içerir, hastalıklara karşı direnci artırır.
Karnabaharda bulunan sulforafan, kanser hücrelerinin büyümesini engellemeye yardımcı olabilir.
Karnabahar turşusu, vücudu toksinlerden arındırır, detoksifiye eder.
Karnabahar turşusu düşük kalorili olduğu için kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
Karnabahar, iltihapları azaltmaya yardımcı olabilir, vücuttaki inflamasyonu yatıştırır.
Antioksidanlar sayesinde cilt sağlığını iyileştirir, yaşlanma belirtilerini geciktirebilir.
Karnabahar, kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir, kalp sağlığını destekler.
Karnabahar turşusu, içerdiği potasyum sayesinde kan basıncını düzenleyebilir, tansiyonu dengeleyebilir.