AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Beslenme vücudun en büyük ihtiyaçlarından biridir. Doğal afetlerde aksamaya neden olan beslenme düzeni sonrası uzmanlar uyarı da bulundu. Kısa vaadeli yemek dağıtımının yapıldığı bu süreçlerde sağlık ve beslenme hizmetlerinden yararlanırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar söz konusudur. Bunlardan biri de tüketilecek besinlerdir.
6 Şubat'ta ülkemizde meydana gelen ve 10 ilimizi etkileyen deprem sonrası dağıtılan yemekler konusunda uzmanlar kısa süreli pişirilip dağıtılmasını tavsiye etti.
Uzmanlar doğal afetler sonrası depremzedelerin süt ve süt ürünlerinden uzak durması gerektiğinin altını çizdi.
Fizyolojik ve psikolojik olarak etkilenen bu süreçte olumsuz koşullar altında dağıtılan yiyeceklerin kısa sürede pişirilip hemen dağıtılmasının en uygun yöntem olduğu belirtildi.
En sık su konusunda uyarıda bulunan uzmanlar hazır su olmadıkça çeşme sularıyla yıkanmış hiçbir şey tüketilmemeli.
Yeterli ortam kurulmadığı sürece meyve ve sebzelerden uzak durulmalı. Onun yerine zeytin, ekmek, bal, pekmez, pirinç, makarna, bulgur ve diğer kuru baklagiller tüketilmeli.
Düzenli yemek tüketilmediği ve yeterli hijyen ortamı sağlanmadığında deprem sonrası ishal hepatit ve tüberküloz gibi sağlık sorunları görülebilir.
Çocuklar, yaşlılar, engelliler, yeni doğum yapmış kadınlar ve hamilelere beslenme konusunda öncelik verilmeli.