Dizanteri hastalığının tedavi süreci nasıl işliyor? Dizanteri nedir, belirtileri neler?

Dizanteri, tipik bir bağırsak enfeksiyonudur. Tek enfeksiyon kaynağı, hastalığın 1. gününden itibaren başkaları için tehlikeli olan hasta bir kişidir, çünkü bu dönemde patojenin çevreye salınması en yoğundur. Çoğunlukla temas yoluyla, su ve besin yoluyla (ağız yoluyla) enfekte olurlar.

Dizanteri, Shigella cinsine ait bakterilerin neden olduğu ve kalın bağırsağın alt kısmının iltihaplanma sürecine ve genel zehirlenme belirtilerine baskın olarak dahil olan bir bulaşıcı hastalıktır. Hastalık enfeksiyondan 2-3 gün sonra kendini göstermeye başlar, beslenme yolu ile bu süre saatlere indirilebilir, ev içi temas yolu ile 7 güne kadar uzayabilir. Çoğu durumda hastalık akut başlar, bazen halsizlik, titreme veya baş ağrısı şeklinde kendini gösterebilir.

DİZANTERİ NEDİR?

Halk arasında kanlı ishal olarak bilinen dizanteri, bakteri, amip ve virüslerin neden olabildiği bir bağırsak enfeksiyonudur.

Enfeksiyon için yatkınlık anları, nüfusun yaşam alanlarındaki aşırı kalabalıklaşmasıdır, bu da düşük bir hijyen seviyesi.

Herkes dizanteriden muzdariptir, ancak hastaların ezici çoğunluğu 4 yaşın altındaki çocuklardır (insidansın% 60'ı). Bir hastalıktan sonra çok kısa (4-12 ay) bir bağışıklık oluşur. Her zaman ikinci bir hastalık olasılığı vardır.

Enfeksiyonun giriş kapısı, mikropların giriş ve üreme yeri olan gastrointestinal sistemdir.

Daha çok sulardan bulaşan dizanterinin temel sebebi hijyen eksikliğidir. Hastalığa sebep olan bakteri, virüs ya da amipler bağırsaklardan kan dolaşımına geçerek bazı iç organlara yayılabilir. Bu durum kişinin sağlık durumunu tehlikeye sokabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Sedat Işık, "Dizanterinin iki önemli türü vardır; basilli dizanteri ve amipli dizanteridir. Amipli dizanteri, diğer türe göre şiddetli ve tehlikelidir. Basilli dizanteri, en sık karşılaşın türdür.

Shigella, Campylobacter, Salmonella veya enterohemorhagic E. Coli gibi bakterilerin neden oluğu enfeksiyondur. Amipli dizanteri ise bağırsaklara bulaşan tek hücreli bir parazitten kaynaklanır. Amipli dizanteri kalın bağırsağın parazit kaynaklı bir hastalığıdır, amipli dizanteri temiz olmayan gıdalar ve sular ile ağızdan bulaşır" dedi.

HASTALIK NASIL ORTAYA ÇIKIYOR?

Ciddiyetine göre hafif, orta, şiddetli ve çok şiddetli formları vardır.

Hastalık, bir kural olarak, karın bölgesinde ağrının ortaya çıkması ve ardından üzgün bir dışkı ile başlar. Dizanteri genel belirtilerle başlayabilir - halsizlik, uyuşukluk, ateş, baş ağrısı vb.

En eksiksiz dizanteri belirtileri, hastalığın ılımlı bir formu ile sunulur. Akut bir başlangıç ile karakterize, 2-3 gün süren titreme ile sıcaklıkta bir artış (38-39 ° C'ye kadar). Halsizlik, baş ağrısı, iştahsızlık konusunda endişeli. Bağırsak bozuklukları, hastalığın başlangıcından itibaren ilk 2-3 saat içinde ortaya çıkar ve alt karın bölgesinde rahatsızlık, gürleme, periyodik, alt karın bölgesinde kramp ağrıları ile kendini gösterir, dışkı sıklığı günde 10 ila 20 kez arasında değişir.

KRONİK DİZANTERİ

Hastalık 3 aydan fazla sürer ve insan vücudunda aynı patojenin varlığından kaynaklanır. Genel belirtilerin zayıf şiddeti karakteristiktir. Bağırsak bozuklukları akut seyreden daha az belirgindir, ancak diğer organlardan kaynaklanan anemi, hipovitaminoz, şiddetli disbiyoz ve yorgunluk gelişimi şeklindeki bozukluklar önemli bir ciddiyet derecesine ulaşır.