AA
Diyet yapanların en iyi dostu da en kötü dostu da tartıdır. Bazen verilen kilolarla mutlu eder bazen de fazla kilolarla mutsuz eder. Bunun bir sebebi de tartıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar...
AA'da yer alan habere göre Beslenme ve Diyet Branşı'ndan Diyetisyen Sena Çelik, diyet yapanlar için doğru tartılmanın kurallarını anlattı.
DOĞRU TARTI KURALLARI
Diyet yapanların haftada 1 ya da 10 günde bir kez tartılması gerektiğini belirten Çelik, şunları söyledi:
"Doğru tartı alımı; aç karnına, haftanın aynı gününde, aynı saatlerde, tuvalet sonrasında, ince kıyafetlerle düz bir zeminde olmalıdır."
"VÜCUTTAKİ ÖDEM TARTIYA POZİTİF YANSIR"
Seyahat, yetersiz su içmek, uykusuzluk, hareketin azalması, stres, antibiyotik kullanımı, alkol tüketimi, kabızlık ve yoğun egzersiz yapmak gibi faktörlerin vücutta su tutulumuna (ödem) neden olabileceğine işaret eden Çelik, şunları kaydetti:
"Vücuttaki su artışı tartıya pozitif yönde yansımaktadır. Bu faktörlerin etkisiyle tartıdaki dalgalanmalar, hedeflenen ağırlık değişimlerini yakalamanıza engel olabilir. Tartıyı etkileyen faktörler kadar ölçüm alınan zaman ve tartı sıklığı bizim için çok önemli. Ölçüm sıklığının artması motivasyon kaybına ve tartı stresine neden olabilir. İlk kuralımız çok sık tartılmamak. Haftada 1 ya da 10 günde bir kez tartılabilirsiniz."
"AÇ KARNINA VE HAFTANIN AYNI GÜNÜNDE TARTILMAK GEREKİYOR"
Diyetisyen Sena Çelik, doğru sonuçlar alabilmek için ne zaman tartılabileceğine ilişkin, şunları söyledi:
"Doğru tartı alımı; aç karnına, haftanın aynı gününde, aynı saatlerde, tuvalet sonrasında, ince kıyafetlerle düz bir zeminde olmalıdır. Bu yüzden tartıda görülen rakam istenildiği gibi değilse tartıyı etkileyen faktörler sorgulanmalı, doğru tartım yapıldığından emin olunmalı ve uzun vadedeki değişimlerin gerçeği yansıttığı unutulmamalıdır."