Diyarbakır'ın tadına doyum olmayan tescilli lezzeti! Mutlaka deneyin

Baklavalık un ile önce bir hamur yapılır. Ancak bu hamur türü çok kuru bir şekilde alınır. Hamur iyice yoğurulur ve inceltilir. Kadayıf hamuru bir müddet rahatlaması için iki, üç saat dinlenmeye bırakılır. Daha sonra bir çömçe ile hamura su katılıp inceltilir. Hamur tam kıvamına gelince biraz bekletilir daha sonra işlemeye başlanır.

Pratik ya da zor tatlı tarifi fark etmez diyorsanız Diyarbakır'ın burma kadayıfı tam sofranıza layık. Diyarbakır'ın tescilli lezzeti olan burma kadayıf zahmeti lezzetine değen bir tatlı. Burma kadayıfın püf noktası kadayıfın yapımında sade yağ kullanılmasıdır.

Diyarbakır mutfağında tatlı tariflerini saymakla bitmiyor. Bunlardan biri de baklavalık unla açılan burma kadayıf. Hamuru iki, üç saat dinlendirmek şart. İşte farklı tatlı tarifi arayanlara Diyarbakır'ın burma kadayıf tatlısı tarifi...

DİYARBAKIR BURMA KADAYIFININ PÜF NOKTASI

Türk Patent Kurumu'nun tarifine göre Diyarbakır Burma Kadayıfının yapımında sadeyağ kullanılır

Burma Kadayıfının pişirilme esnasında karamelize turuncu rengi için üzüm pekmezi kullanılır

Pişirme esnasında alt ve üst yüzeyleri hafifçe sertleştirilir.

DİYARBAKIR BURMA KADAYIFI TARİFİ

Lezzetli ve farklı tatlı tarifi olan burma kadayıfın hamuru un ve su ile hazırlanıyor. İşletmelerde genelde buğday unu kullanılır.

Hazırlanan un bulamacı bakırdan yapılmış ve kadayıf tellerinin eşit oranda ısınması için dairesel hareketle dönen tepsinin üzerine dökülür. Bu dökülme mekaniksel şekilde çalışan ve altında ince delikleri bulanan hazne sayesinde yapılır. Döküm makinelerinin çapı 1-1,5mm arasında değişmektedir.

Bulamacın konulduğu haznede bulunan delik çapları işletmeler arasında farklılık göstermektedir. Bulamaç ısınan bakır saca hazneden dökülür. Dönen saç üzerine dökülen bulamacın içindeki suyun büyük bir kısmı buharlaşarak tel şeklini alır. Kuruyan kadayıf telleri usta tarafından sacdan toplanır.

Kadayıfın pişeceği tepsi hazırlanır. İyi bir şekilde temizlenmiş ve kurutulmuş tepsiye yağ ve pekmezden oluşan karışım tepsinin tabanını kaplayacak şekilde sürülür. Bu karışımda sadeyağ, sıvı ayçiçek yağı bulunur.

Ayrıca pişirme esnasında kadayıfın daha güzel bir renk alması amacıyla pekmez kullanılır. 1 kilogram kadayıfta 33-38 gram sadeyağ, 190-220 mililitre sıvı ayçiçek yağı ve 7-10 mililitre pekmez içeren karışım kullanılır.

Kadayıf yapımında kullanılan ceviz veya Antep Fıstığı tuzsuz ve yeni mahsul olmalı, nemli olmamalıdır.

Ceviz ve Antep Fıstığı ufaltılır. Ceviz veya Antep Fıstığı ufalanmış kadayıf telleriyle karıştırılarak kadayıf içi hazırlanır.

Antep Fıstıklı ve cevizli burma kadayıfı daha önceden hazırlanan kadayıf tellerinin içine ceviz veya Antep Fıstığı konularak kadayıf tellerinin bir ucundan başlanarak burma şeklinde sarılır.

Hazırlanan kadayıflar daha önceden hazırlanmış tepsiye dizilir. 1 kg kadayıfta en az yüzde 12 ceviz veya Antep Fıstığı kullanılır.