Diyarbakır'da yazın vazgeçilmezi meftune! Meftune nasıl yapılır?

Diyarbakır'ın yöresel lezzetleri arasında bulunan meftune iftar sofralarını süslüyor. Patlıcan ile yapılan meftunenin püf noktası ise sumak ve sarımsaktır. Diyarbakır'da yaz aylarının vazgeçilmez yemeği olan meftuneyi bir yiyen bir daha vazgeçemiyor. İşte ''Bugün iftara ne pişirsem?'' diyenlere Diyarbakırlı şeflerden meftune tarifi ve malzemeleri...

AA

Tarihi ve kültürü ile ön plana çıkan Diyarbakır, yöresel yemekleriyle de Ramazan'da iftar sofralarında adını koruyor. Diyarbakır'ın meşhur yemeği meftune de bu yemeklerden sadece biri. Sunumu, kokusu, damakta bıraktığı tadıyla iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan meftune günün yemeği olmaya değer. "Bugün iftara ne pişirsem?" diye düşünüyorsanız meftune tarifi farklı bir lezzet olabilir.

AA'da yer alan habere göre Diyarbakır'da kışın kabak, ilkbaharda kenger, yaz aylarında da patlıcan ile yapılan meftune yemeği ramazanda da sofraları süslüyor.

Kentte yeni tip koronavirüs (Kovid-19) öncesi ramazanda kalabalık sofralar kurulduğunu dile getiren Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsünde usta öğretici Meral Akkaya, bu ayın aileler ve insanlar için birleşmeyi ifade ettiğini aktardı.

MEFTUNE TARİFİ

Meftunenin de Diyarbakır mutfağının olmazsa olmazları arasında yer aldığını ifade eden Akkaya, şöyle konuştu:

"Kışın kabak, ilkbaharda kenger, yaz aylarında da patlıcan meftunesi yapılır. Etli ya da etsiz yapılabilir. Meftune yemeğinde olmazsa olmazımız sumak ve sarımsaktır. Ramazan ayında da meftune yemeği sofraların vazgeçilmezi."

KENGER BİTKİSİYLE EŞSİZ LEZZET

Kengerin dikenli ve dağlık bulunan, toplanması zahmetli bir bitki olduğunu anlatan Akkaya, "Bu bitki yaklaşık 20 gün toplanabilmektedir. Yöremizde kengerden her çeşit yemek yapılmaktadır." dedi.

"Biz de kenger meftunesini etsiz yaptık." diyen Akkaya bu lezzeti şöyle tarif etti:

"Kenger temizlenip dikeninden ayıklanır ve yıkanır. Yağın içerisine salçası, sarımsağı atıldıktan sonra kavrulur. Sonrasında sumak suyu eklenir. Salça ve sumak suyu özdeşleşince kengerimizi içerisine atarız. Yaklaşık 20 dakika kaynar. Sonrasında yemeğimiz hazır hale gelir."

DİYARBAKIR YEMEKLERİ

Kentte kaburga dolması, ciğer kebabı ve dolması, içli köfte, etli, ekşili ve kuru dolma, tescilli burma kadayıf ve örgü peynir, sac tava, sütlü Nuriye tatlısı, çörek, meyan kökü şerbeti, mumbar, hilorik, mehir, bademli pilav, babaganuç ve ekşili sıkma gibi meftune de sayısız lezzetler arasında yer alıyor.