Diyabetliler 30 yıl incelendi: Ağızlar açık kaldı! Şeker hastalığının ruh ikizi besinler

Diyabet üzerine birçok araştırma yapılıyor. 30 yıl süren diyabet araştırmasına göre beslenme şekli bu hastalığı etkileyebiliyor. Peki diyabet hastalığına ne yol açar?

Hilal Çakır

Diyabet için şekerli ve karbonhidratlı besinlerden uzak durmalı. Diyabet hastaları öğünlerine meyve ve tam tahıl eklemeli. İşte detaylar...

Diyabetten korunmanın formülü kırklı yaşlarda başlıyor

Araştırmalar, 40'lı yaşlarda diyabetten korunmak için uygulanan diyetlerin, 70'li yaşlarda fiziksel ve ruhsal zindeliğin anahtarı olabileceğini gösteriyor.

Orta yaşta bol miktarda sebze, tam tahıl ve yağsız et tüketmenin, yıllar sonra kronik hastalıkları ve bilişsel gerilemeyi uzak tutmaya yardımcı olduğu bulundu.

100.000'den fazla kişiyle 30 yıl süren araştırma, sekiz sağlıklı beslenme düzeninden birini uygulayanların 70 yaşına geldiklerinde daha iyi durumda olma ihtimallerinin yüzde 84 daha fazla olduğunu tespit etti.

Harvard Üniversitesi uzmanları, diğer yaşam tarzı faktörleri de hesaba katıldığında bile bağların güçlü kaldığını belirterek, beslenmenin yaşlanmayı iyi desteklemek için kullanılması gerektiğini vurguladı.

Daha önceki araştırmalar sağlıklı yaşam tarzının kronik hastalıkları önlemede yardımcı olabileceğini gösterirken, bu araştırmada araştırmacılar hastalık yokluğunun yanı sıra iyi bir yaşam kalitesiyle bağımsız yaşayabilme becerisine de odaklandılar.

1986'dan bu yana her dört yılda bir yapılan diyet anketlerinden elde edilen 106 binden fazla kişiden alınan veriler analiz edildi.

Katılımcılar çalışmanın başlangıcında en az 39 yaşındaydı ve kronik bir hastalıkları yoktu.

Araştırmacılar, sağlıklı beslenme düzenlerine uyum açısından en yüksek ve en düşük yüzde 20'lik dilimde yer alan kişilerin sağlıklı yaşlanma oranlarını karşılaştırdı.

2016 yılına gelindiğinde katılımcıların neredeyse yarısı ölmüştü ve sadece yüzde 9,2'si 70 yaşına veya daha ileri yaşlara hastalıksız ve iyi fiziksel, bilişsel ve ruhsal sağlıkla ulaşabilmişti.

YÜZDE 84 ORANINDA ARTTI

En çok meyve, nişastasız sebze, tam tahıl, doymamış yağ, kuruyemiş, baklagiller ve az yağlı süt ürünleri tüketenlerin, en az tüketenlere kıyasla daha iyi yaşlanma olasılığı yüzde 84 daha fazla çıktı.

Bu arada, vücudun çok fazla insülin ürettiği bir durum olan ve genellikle tip 2 diyabet hastalarına önerilen düşük karbonhidratlı hiperinsülinemi diyeti de, şansı yüzde 78 oranında artırdı.

Genellikle bir tabağın yarısını meyve ve sebze, diğer yarısını tam tahıllar, fasulye, mercimek, baklagiller, kuruyemişler gibi bitkisel proteinler ve az miktarda et ve süt ürünlerinden oluşan gezegensel sağlık diyeti ise yüzde 68 ile ikinci sırada yer aldı.

Bunu haftada iki veya üç porsiyon balık içeren Akdeniz diyeti takip ederken, ağırlıklı olarak bitki bazlı bir diyetin iyi yaşlanma şansını yüzde 43 artırdığı görüldü.

Chicago'daki Beslenme konferansında sunulan bulgulara göre, trans yağ, sodyum, toplam et, kırmızı ve işlenmiş et tüketimi yüksek olanların sağlıklı yaşlanma şansı en düşük çıktı.