Baharatlar arasında antioksidan kapasitesi en yüksek olan sumak olacak biliniyor. Kebaplara, soğan salatasına, dolmalara ve salatalara kadar aroma katan bu baharat aynı zamanda diyabetin ilacı. Anadolu'da diyabet tedavisi için sumak bol bol tüketilir.
İbn-i Sina El Kanun Fi't Tıbb kitabında sumak bitkisinin faydasını şöyle anlatıyor:
"Önce sumağı havanda dövün. İyice dövdükten sonra üstüne bir miktar bal ekleyin. Karıştırın. Macun kıvamına gelince yaranın üstüne sürün."
Sumak Osmanlı saray mutfağında da gözde bir baharat olmuş. Bunun sebebi ağır yemeklerin vermiş olduğu tahribatı önlemek. Çünkü sumak hem ödem atan hem de karaciğer yağlanmasına iyi gelir. Fakat bu baharatın tek faydası bunlar değil.
SUMAĞIN FAYDALARI NELERDİR?
Yapılan araştırmalar, sumak bitkisinin diyabet ve obezite için de etkili olduğunu göstermektedir. Laboratuvar sonuçlarına göre, oldukça güçlü bir antioksidan olan sumak, bu sayede kan şekeri ve kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Sumak baharatı karaciğer fonksiyonları için birebir fayda sağlar.
Sumak çayı düzenli tüketildiğinde karaciğerdeki tüm toksinleri atmada yardımcı olur.
Sumak çok güçlü toksin atıcı olduğundan hamilelerin tüketmesi önerilmez. Mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Sumak toksin attığından günümüzün obezite hastalığını da ortadan kaldırır.
Kan akışını dengeleyerek kalp ritmini korur. En önemlisi ise damarlarda yağlanmayı engeller.
Sumak antioksidan gibi vücudun hücrelerini yeniler.
Sumağın idrar söktürücü özellikleri vardır. Bu nedenle, idrar üretimine yardımcı olarak vücuttan toksit maddelerin atılmasını sağlamaktadır.
Bazı araştırmalarda sumak bitkisinin kanser karşıtı özellikler sergilediği görülmüştür. Yine yapılan başka bir çalışmaya göre ise, sumak özü kemoterapötik ilaç ile birlikte kullanılır.
Sumak suyu, sumak çayı, sumak kabuğu geleneksel olarak kadın hastalıklarını tedavi etmek için kullanılmaktadır.
Sumak anne sütünün artırılmasına da yardımcı olur.
Östrojen gibi davranarak adet bozukluğu, adet krampları tedavisine destek olmaktadır.