Dişleriniz fırçalarken kanıyorsa dikkat! Ağrı olmadan ilerliyor

Birçok kişi dişlerini fırçalarken kanamasından şikâyet eder. Peki, dişler neden kanar? Diş fırçalarken kanamasının birkaç sebebi var. Bunlardan en önemlisi diş eti hastalıkları. İşte hastalık anlamına gelen belirtiler...

IHA

Diş fırçalarken kanama olmasının birçok nedeni bulunuyor. Uzmanlar, diş etlerinizde kızarıklık ve şişme varsa, fırçalarken kanıyorsa diş hekiminize kontrol ettirilmesini öneriyor.

İHA'ya açıklamalarda bulunan Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Sancar Şimşek, diş fırçalarken kanamanın sebeplerini anlattı.

DİŞ ETİ HASTALIĞININ EN ÖNEMLİ BELİRTİLERİ

Fırçalarken veya kendiliğinden ortaya çıkan diş eti kanamaları

Diş etlerinde kızarıklık ve şişme

Kök yüzeylerinin açığa çıkması yani diş eti çekilmeleri

Soğuk veya sıcağa karşı hassasiyet

Dişlerde sallanma ve kaymalar

Kötü ağız kokusu

DİŞ ETİ HASTALIKLARI KENDİ KENDİNE GEÇER Mİ?

"Diş eti hastalıkları kendi kendine, antibiyotik, gargara, vitamin gibi tedavilerle iyileşmez; mutlaka bir diş eti uzmanı tarafından tedavi edilmesi gerekir." diyen Dr. Şimşek, erken dönemde teşhis edilmesinin, diş etleri kadar dişlerin de sağlığını koruyacağını vurguladı.

DİŞ KAYBI OLABİLİR

Bu hastalıklar tedavi edilmediğinde dişin kaybedilebileceğine dikkat çeken Şimşek, şunları söyledi:

"Diş eti hastalıkları genellikle herhangi bir ağrı ile seyretmediğinden, çağımızda görülen en sık diş kaybetme nedenlerinden biridir. Genel sağlığımız açısından; periodontal hastalığın (diş eti hastalıkları) büyüklüğü ve şiddetinin önemli bir risk faktörü olduğu, artan bilimsel kanıtlarla desteklenmektedir. Diş eti hastalığını önlemek için günde en az iki kere doğru diş fırçalama, en az bir kere diş ipi kullanımı, 6 ayda bir düzenli diş hekimi ziyareti gerekmektedir."

"DİŞLERİN VE DİŞ ETLERİNİN ORTAK DÜŞMANI OLAN BAKTERİ PLAĞIDIR"

Dişlerin düşmanı bakteri plağı hakkında da bilgi veren Şimşek, dişleri olumsuz etkileyen durumları şöyle sıraladı:

"Dişlerin ve diş etlerinin ortak düşmanı olan bakteri plağı, dişler üzerinde birikerek diş çürüklerine ve diş eti hastalıklarına yol açan yapışkan ve renksiz bir mikrop tabakasıdır. Dişlerde çapraşıklık, çürükler, kötü yapılmış dolgular ve protezler, ağızdan solunum ve ağız kuruluğu gibi faktörler; mikrobiyal dental plak birikimini artırır. Bakteri plağı, yediğimiz yemeklerdeki şeker ile birleşerek bir tür asit oluşturur. Bu asit zamanla diş minesini zayıflatır ve dişlerde çürümelere yol açar. Bakteri plağı yumuşaktır ve hasta tarafından kolaylıkla temizlenebilir. Eğer temizlenmez ve birikirse tükürükten gelen kalsiyum ve fosfat iyonlarının etkisiyle sertleşerek diş taşları meydana gelir. Diş taşı, ancak hekim tarafından diş yüzeylerinden uzaklaştırılabilir. Diş taşları, diş eti hastalığına esas neden olan bakteri plağının dişler üzerinde daha rahat birikmesine neden olur. Dolayısıyla diş taşlarını temizletmek zararlı değildir. Profesyonel olarak temizlenerek diş eti hastalığının ilerlemesi engellenmelidir."

6 ayda bir diş kontrolü öneren Dr. Dt. Şimşek, tedavi sonrası düzenli kontrollerin mutlaka yapılması gerektiğini belirtti.

O hataya dikkat! Çilek sirkeyle mi tuzla mı yıkanır? İşte yanıtı

Canan Karatay Akşam'a konuştu! Çocukların hafızası için bunu yapmayın, beyne zarar veriyor