Diş sıktıran migren ağrısına Prof. Canan Karatay önerileri! Stres ve uykusuzluk baş ağrısını tetikliyor

Prof. Dr. Canan Karatay sağlık konularında ciddi tavsiyeler veriyor. Migren ve baş ağrısı birçok kişiye zor zamanlar yaşatıyor. Peki Prof. Dr. Canan Karatay baş ağrısına neler öneriyor?

Baş ağrısı pek çok sebepten kaynaklı olarak meydana gelebilir. Özel olarak baş ağrısını sık sık yaşıyorsanız ciddi bir rahatsızlığın işareti mi yoksa farklı sebeplerden mi kaynaklı olduğunu öğrenebilmek adına mutlaka bir doktora danışın. Baş ağrısına neden olan faktörler ise şöyle...

Prof. Dr. Canan Karatay'a göre, baş ağrısına neden olan en önemli faktörler arasında; tuzsuzluk, susuzluk ve doğurganlık dönemindeki anemi yer alıyor.

Ayrıca doğum yapan, emziren ve adet gören insanlarda da yaygın olarak demir eksikliğinin yaşandığını ifade etti. Demir eksikliğinin sonucunda; baş ağrısı, konsantrasyonda azlık ve ellerde titreme meydana gelir.

Başınızın ağrıdığı esnada meydana gelen his; beyin, kan damarları ve yakınında bulunan sinirler arasındaki sinyalde olan karışımdan kaynaklanır. Kan damarları ile baştaki kaslarda yer alan bazı sinirler açılarak beyine ağrı sinyallerinin gönderilmesine neden olur.

STRES

Duygusal olarak stres ve depresyon yaşamanın yanı sıra uyku düzeninde yaşanan değişiklikler, beslenme düzeninde öğün atlamak ve çok fazla miktarda ilaç almak nedenlerin arasında yer alır.

Diğer sebeplerin içerisinde ise kötü duruştan kaynaklanan boyun ya da sırt gerginliği bulunur. Ayrıca ev kimyasalları ya da parfümlerden kaynaklanan güçlü kokular, bazı yiyecekler, hava değişiklikleri ve alerjenler neden olabilir.

GENETİK

Baş ağrıları ve özellikli olarak migren baş ağrıları, aileden gelmeye meğillidir. Migreni bulunan genç ve çocukların neredeyse %90'ının aile üyelerinde de vardır.

Eğer ebeveynlerin her ikisinde de migren bulunuyorsa, çocuklarda görülme ihtimali de %70'tir. Sadece tek bir ebeveynde ise ihtimal %25 ila %50 şeklindedir.

YETERSİZ UYKU

Yetersiz uyku, sağlığın pek çok yönden zarar görmesine yol açabilir. Üstelik bazı kişilerde baş ağrısının yaşanmasına sebep olabilir. Yapılan araştırmalara göre; uykusuzluk ve uyku kalitesinin düşük olması, baş ağrısının artma sıklığıyla ilişkili olduğu sonucuna ulaşıldı.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ

Magnezyum; sinir iletimi ve kan şekeri regülasyonunu içermek üzere vücuttaki birçok fonksiyon için gerekli bir mineraldir.

Ayrıca baş ağrıları için magnezyumun güvenli ve etkili bir ilaç olduğu sonucuna da ulaşılmıştır.

Araştırmalara göre magnezyumun eksik olması, sıklıkla migren baş ağrısı yaşayan kişilerde, almayanlara kıyasla daha yaygın olarak görülmektedir.

Baş ağrıları için magnezyum oldukça etkili bir mineraldir.

Bu nedenle magnezyuma sahip besinler tüketmek, baş ağrısının geçmesine destek olur.

Magnezyum içeren besinler arasında fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, yoğurt, süt ve kuru baklagiller yer alır.

BAŞ AĞRISINI GEÇİRMEK İÇİN...

SU İÇİN

Yeterli miktarda su tüketmemek, baş ağrısına yol açabilir.

Araştırmalara göre, baş ağrısının yaygın nedenleri arasında susuzluk yer alır.

Ayrıca susuz kalmak; konsantrasyonun bozulmasına ve sinirliliğe yol açan semptomların kötüleşmesine yol açabilir.

AĞRILARA KARŞI ESANSİYEL YAĞLAR...

Esansiyel yağlar; çiçeklerden, köklerden, kabuklardan, yapraklardan ya da diğer bitki elementlerinden elde edilen konsantre sıvılara denir.

Aromaterapi, sıklıkla stresin azalması ve duyusal kokuların aracılığıyla dolaşımın iyileştirilmesini sağlayabilmek gibi yararları bulunan yağları kapsar.

Esansiyel yağların, migren ve baş ağrısı gibi durumların tedavisinde etkisi bulunabilir.