Diş kanaması orucu bozar mı? Vücuttan kan akması...

Ramazan ayında orucu bozan durumlar merak ediliyor. Bunlar arasında en çok araştırılan soruların başında, ''Diş kanaması, burun kanaması orucu bozar mı?'' geliyor. Paki Diyanet bu soruları nasıl cevaplıyor. İşte vücuttan kan akmasıyla oruca ilişkin tüm detaylar...

Ramazan ayında bazı durumlar orucu bozabiliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda vatandaşları aydınlatıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgiler arasında yer alan diş ve burun kanamasıyla oruç bozulur mu sorusunun yanıtını ve detayları bu haberimizde derledik. Oruçluyken burun kanaması ya da diş kanaması orucu bozmuyor. Fakat birkaç hassasiyet var.

BURUN VE DİŞ KANAMASI İLE ORUÇ BOZULUR MU?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği orucu bozan durumlar bilgisine göre burun kanamasının orucu bozup bozmadığı hakkında bir detay yer almamaktadır.

Diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddâd, el-Cevhera, I, 173).

Oruçlunun bedenindeki yaradan çıkan kanın oruca bir zararı olmaz ve bununla oruç bozulmaz. Fakat âlimler arasında özellikle hacamat konusunda görüş ayrılığı meydana gelmiştir. Ancak bu konuda tercihli olan görüş; Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'den gelen hadis gereği, hacamatın orucu bozduğudur.

Nitekim Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- bu konuda şöyle buyurmuştur:

"Hacâmât yapan da, yaptıran da orucunu bozmuştur."(Ebu Davud, hadis no: 2367. İbn-i Mâce, hadis no: 1679. Elbânî, 'Sahih-i Ebî Davud', hadis no: 2074'de hadisin sahih olduğunu belirtmiştir.)

Değerli âlim Abdulaziz b. Baz'a -Allah ona rahmet etsin-:

"Bir insan oruçlu iken kendisinden kan gelirse, orucunu bozması mı, yoksa orucunu tamamlaması mı gerekir?"

Diye sorulmuş, bunun üzerine o şöyle cevap vermiştir:

"Oruçludan kan gelmesinin oruca bir zararı olmaz. Ancak hacamat yaptırmışsa, bu hükmün dışındadır. Çünkü bu konuda doğru olan görüşe göre hacamat yaptırmakla oruç bozulur. Ancak hacamat konusunda âlimler arasında görüş ayrılığı vardır. Fakat bu konuda doğru olan görüşe göre hacamat yaptırmakla oruç bozulur. Çünkü Çünkü Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- bu konuda şöyle buyurmuştur: