Diş fırçasını sakın ıslatmayın! Nedenini diş hekimleri açıklıyor

Diş fırçalarken çoğu önce fırçayı ıslatır, ardından diş macununu ekler. Herkesin diş fırçalama tekniği vardır. Bazıları yukardan aşağı bazıları da yarım daire şeklinde dişlerini fırçalar. Peki, diş fırçasının kesinlikle ıslatılmaması gerektiğini biliyor muydunuz?

Diş fırçalamak ağız sağlığı için büyük bir öneme sahipken bu ritüeli kurallara göre yapmak faydayı artırıyor. Peki, dişler nasıl fırçalanır? Diş fırçalarken yapılan en büyük yanlış diş fırçasını ıslatmak.

Ağız sağlığını korumak için çocukluğumuzdan beri dişler her gün, günde birkaç kez fırçalanır. Fırçayı alıyoruz, bir saniyeliğine suyun altına tutuyoruz, üzerine bir miktar diş macunu sürüyoruz ve fırçalıyoruz. Herkesin kendi fırçalama tekniği vardır. Yarım daire şeklinde, yukarıdan aşağıya veya tam tersi şeklinde fırçalanır. Ancak fırçayı kullanmadan önce otomatik olarak ıslatma şeklindeki bu tuhaf refleksin nereden geldiğini biliyor musunuz?

Bazı diş hekimlerine göre kuru fırçalamanın plak ve tartara karşı çok daha etkili olduğu ortaya çıktı. Hatta iyice fırçalamak ve ağızda saklanan bakterileri yok etmek en iyi yol olacaktır. Hepsi bu kadar da değil. Su eklemeden ağız kokusuna (nefesin kötü kokusu) karşı daha iyi savaşırsınız. Bu, ağız hijyeni ile ilgili her şeyi değiştiren bir teoridir. Fırçayı ıslatmak genelde fırçalamayı kolaylaştırmak için tavsiye edilir.

DİŞ HEKİMLERİNİN ÖNERİSİ

Diş hekimlerine göre kuru fırçalama, ardından diş macunuyla ikinci bir geçiş daha faydalı. Hatta çok taze bir nefes için muhtemelen florürlü bir gargarayla bitirin. Bununla birlikte, dişlerin arasına sıkışan plak, tartar ve yemek artıklarını daha da gidermek için çocukların kuru diş fırçası kullanması gerektiğini de vurguluyorlar. Bu aynı zamanda diş macununun yutulması riskini de ortadan kaldırır.

Uzmanlar diş temizliği için mutlaka diş ipini öneriyor.

DİŞ FIRÇALAMA ÖNERİLERİ

Dişlerinizi florürlü diş macunuyla iki dakika boyunca fırçalayın. Sol ve sağdaki üst ve alt dişler arasındaki süreyi bölün (bölüm başına 30 saniye).

Fırçayı eğin. Kıllar, plak ve tartarın biriktiği bir kavşak olan dişlerle buluştukları diş etlerine doğru yönlendirilmelidir. Kıllar dişlerinize 90 derecelik bir açıyla dik olmamalı, bunun yerine 45 derecelik bir açıyla açılı olmalıdır.

Diş fırçanızın kıllarıyla daireler çizin.

Dikkatli olun, dikkatinizi dağıtacak şeylerden mümkün olduğunca kaçının, fırçalama tekniğinize konsantre olun.

Fırçalarken çok sert bastırmadığınızdan emin olun, aksi takdirde diş etlerinizin tahriş olması ve hatta yaralanma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Pek çok kişi bu noktayı ihmal ediyor ama dilinizi fırçalamayı da unutmayın, tonlarca bakteri toplar.

Daha sonra ağzınızı iyice durulayın. Ayrıca fırçanızı yüzeysel değil, titizlikle yıkayın. Her türlü diş macunu veya yiyecek artıkları yasaklanmalıdır, aksi takdirde mikroplar bunlara çekilecektir. Sıkın ve kurumasını bekleyin.

Son olarak diş etlerinize bakın. Kırmızı veya şişmiş görünmemeli ve dişlerinizin arasında yiyecek parçacıkları kalmadığından emin olun.