Birçok kişi için diş fırçası, banyo ile özdeşleşmiştir; çünkü diş fırçalama genellikle banyodayken gerçekleşir ve fırçalar burada kullanıma en yakın noktada bulunur. Ancak diş hekimi uzmanlarına göre, diş fırçanızın banyoda bulunması, çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek bakterilerin diş fırçanıza bulaşmasına sebep olabilir.
Uzmanlar, diş fırçasının banyoda bulunmasının, bakterilerin bulaşmasına zemin hazırladığını belirtiyor. Tuvalete yakın olan diş fırçalarında, sifon çekildikten sonra dışarı çıkabilecek bakterilerin diş fırçalarına temas edebileceği vurgulanıyor.
Uzmanlar, diş fırçalarını sağlığa zararlı mikroplardan uzak tutabilmek için şu önerilerde bulundu: "Diş fırçanızı kullanmadan önce iyice durulayın, dik bir şekilde saklayın, bir diş fırçası kapağı kullanın ve tuvalet kapağını kapalı tutun."
DİŞ FIRÇANIZI BANYODA SAKLAMANIN HİJYENİK OLMAMASININ NEDENLERİ:
1. Aerosolize bakteriler: Tuvalet sifonu çekildiğinde, klozetteki mikroplar ve bakteriler, su damlacıkları halinde havaya dağılır. Bu damlacıklar, yakınlardaki yüzeylere, örneğin diş fırçalarına bulaşabilir.
2. Tuvalete yakınlık: Diş fırçanızı tuvalete yakın bir yere koyduğunuzda, havadaki mikroplar ve sıçrayan su damlacıkları ile doğrudan temas etme riski artar; bu da fırçanızı kontamine edebilir.
3. Nem: Banyolar genellikle nemli ortamlardır ve bu nem, diş fırçanızda bakteri ve küf oluşumuna neden olabilir.
4. Ortak banyolar: Ortak banyolar, birden fazla kişinin kullanımıyla çapraz bulaşma riskini artırabilir. Birçok kişi farklı yüzeylere dokunduğunda, bu yüzeylerden mikrop geçişi kolaylaşır.
DİŞ FIRÇANIZI BAKTERİLERDEN NASIL KORUYABİLİRSİNİZ?
Uzmanlar konuyla ilgili birtakım önerilerde bulundu:
1. Kullanmadan önce durulayın: Diş fırçanızı kullanmadan önce mutlaka su ile iyice durulayın. Bu, fırçanızı kullanmadan önce üzerindeki potansiyel mikropları temizler.
2. Dik ve ayrı saklayın: Diş fırçanızı, hava alacak şekilde bir tutucu veya kabında dik olarak saklayın. Böylece çapraz bulaşmayı önleyebilir ve fırçanızı kurutabilirsiniz.
3. Düzenli olarak değiştirin: Diş fırçanızı her üç ila dört ayda bir veya kılları yıprandığında daha erken değiştirmelisiniz. Bu, etkili ve hijyenik bir fırça kullanmanızı sağlar.
4. Tuvalet kapağını kapatın: Tuvalet sifonunu çekmeden önce klozet kapağını kapalı tutmak, bakterilerin havaya yayılmasını en aza indirir.
5. Diş fırçası kılıfı kullanın: Diş fırçanızı korumak için özel bir kılıf kullanın. Kılıf, fırçanızı zararlı maddelerden koruyacak ve havalanmasını sağlayacaktır.
6. Düzenli temizlik: Diş fırçası tutucusunu veya kabını düzenli olarak temizleyerek, bakterilerin birikmesini önleyebilirsiniz