AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Sonbahar aylarının en popüler meyvesi iğde diş eti iltihabını bitiriyor. İçerdiği yüksek iğde C vitamini sayesinde ağız içi enfeksiyonu düşürür. Atık besinlerin diş ve diş etinde neden olduğu iltihabı ise söker atar. Asya ve Avrupa ülkelerinde popüler olan iğdenin bir diğer adı sultan iğdesidir.
Ortalama zeytin büyüklüğünde olan iğde toplandıktan sonra kuruyan bir meyvedir. Çürümemesi için hızla tüketilmesi ya da kurutularak muhafaza edilmesi gerekir. Çayı ve reçeli yapılan iğde çiğ tüketilir. Uzmanlar günde 7 tane iğdenin bu faydaları sağlayacağını belirtiyor.
Diş aralarında kalan atık besinler ağız içinde bakteri üretir. Bakteri sayısı artıkça ağzı içinde enfeksiyon riski çoğalır. Çiğ tüketilen iğde içerdiği antioksidan sayesinde ağız içi tükürük bezlerini temizleme aracı olarak kullanır. Bu sayede ağız içi enfeksiyonu azaltarak diş ve diş etini korur. Öte yandan düzenli tüketildiğinde diş sağlığını güçlendirir. İğdenin ağız içine fayda sağlaması için direk çiğ olarak tüketilmeli.
Mevsim geçişlerinde artan üst solunum yolları hastalıkları için şifa deposudur. Bağışıklık sistemini güçlendirerek bu sürecin kolayca atlatılmasını sağlar.
Midedeki mukozu artırarak reflü ve ülser gibi mide hastalıklarının yaşanmasını önler. Midenin besinleri kolayca enzimlenmesini destekler.
Kuru iğde kaynatılarak elde edilen çayı balgamlı öksürüğe tam bir doğal şifa sağlar.
Asya ülkelerinde iğde suyu cilt hastalıkları için kullanılır. İyileştirici ve yara kapatıcı etkisi olan iğde aynı zamanda gözenekleri sıkılaştırarak cildin daha parlak canlı görünmesine yardımcı olur.
Vücuttaki serbest radikali hücrelerin etkisini azaltarak kanser riskinin önüne geçer.
Öte yandan iğde metabolizmanın istediği bir meyvedir. Hem kalori içerir hem de lif bu sayede bağırsakların çalışmasını destekleyerek kabızlığın engeller.
Vücudun baş yapıtı olan karaciğeri ise toksinlerden arındırmaya yardım eder. Karaciğer besinlerdeki maddesel yapıtları parçalayarak kana faydalı olanları gönderir diğerini idrar yoluyla atar. Ancak yüksek oranda toksine maruz kalınca özelliğini kaybedebilir.