AKSAM.COM.TR
Bir yandan en sağlıklı pişirme yöntemleri tartışılmaya devam ediyor ancak bir yandan da uzmanlar diğer bir taraftan ise insan sağlığını tehlikeye atan bir pişirme yöntemi hakkında uyarı verdi.
Hatta birçok insan "su bazlı" olarak adlandırılan pişirme yöntemlerini lezzet nedeniyle tercih etmeyerek daha çok ızgara ve kömüre yöneliyor.
Uzmanlar bunların sağlığa etkileri konusunda tartışmaya devam ediyor ancak bir diğer yandan tehlikeli hatta ölümcül bir pişirme yöntemi konusunda uyarı gerçekleştirildi.
VAKUMLU AMBALAJ İLE PİŞİRMEK ÖLÜMCÜL
Ne yazık ki, bu gıda güvenliği riski pek de bilinen bir şey değil. TikTok kullanıcıları, vakumlu ambalajında dondurulmuş balıkları çözmenin sağlığa zararlı olabileceğini bilmediklerini sosyal medyada paylaştıktan sonra viral oldu .
Rutgers Üniversitesi'nde gıda bilimi uzmanı ve "Gıda Güvenliği Sohbeti" podcast'inin sunucularından Donald Schaffner, botulizmin "Clostridium botulinum adlı mikroorganizmanın neden olduğu bir hastalık" olduğunu açıkladı .
Ve bu, yalnızca oksijen yokluğunda çoğalan anaerobik bir organizma, bu yüzden vakumlu paketleme konusunda endişeliyiz."
BOTULİZM RİSKİNİ ARTIRIYOR
Balığınızı plastik ambalajların oluşturduğu bu düşük oksijenli ortamda ne kadar uzun süre çözerseniz, botulizm riskiniz o kadar artar. Schaffner, bu şekilde çözülen "her balığın" bu hastalığa yakalanma riski altında olduğunu söyledi.
"Balık ısındıkça, organizmanın[Clostridium botulinum]sporları büyümeye başlayabilir," diye devam etti Schaffner. "Ve eğer büyürlerse, sporlar filizlenir. Hücreler oluştururlar. ... Hücreler toksin üretir. Ve birinin botulizm hastalığına yakalanması gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz."
EV YAPIMI GIDALARA DA DİKKAT
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre, botulizmin yaygın bir kaynağı kontamine gıdalardır ve bunlar çoğunlukla konserve, konservelenmiş veya fermente edilmiş ev yapımı gıdalardan kaynaklanır.
MİDE AĞRISINA BENZEMEZ ÖLDÜRÜYOR
Ve botulinum toksini üreten bakterileri tüketmek istemezsiniz, çünkü gıda kaynaklı botulizmin belirtileri, çoğu hafif gıda zehirlenmesiyle ilişkili mide ağrılarına benzemez.
Kirlenmiş gıda tüketiminden kaynaklanan botulizm, kusma, mide bulantısı, ishal, kas güçsüzlüğü ve nefes almada zorluğa neden olabilir.
Schaffner, botulinum toksininin "sinir uçlarına geri dönüşü olmayacak şekilde" bağlanacağını söyledi. "Yani, yeterli doz alırsanız, felç olursunuz." En kötü durumlarda, akciğerleriniz felç olur ve boğulursunuz.
DONDURULMUŞ GIDALARI AMBALAJDAN ÇIKARARAK ÇÖZÜN
Dondurulmuş balığı hazırlamanın en iyi yolu, onu ambalajından çıkarıp çözdürmektir. Bu şekilde, çözülen balığınız oksijensiz ve riskli bir ortamda kalmaz.
Schaffner, "Hatta mührü kırıp, içindeki suyu içeride tutmak için ambalajın içinde bile bırakabilirsiniz" dedi.