Dikkat! Tiroit kanserine yol açıyor! Zayıflamak için herkes kullanıyor

Kilo vermek isteyenlerin araştırdığı zayıflama iğneleri böbreklerden kansere kadar birçok hastalığa sebep olabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda da Tiroit kanserine yol açan bazı nedenler gözlemlendi. Çalışmaların sonuçları haberimizde...

DHA

Zayıflama iğneleri son yıllarda popüler oldu. Kilo vermek isteyenler canı pahasına araştırdığının farkında değil. Çünkü uzmanlar, bu iğnelerin tiroit kanserine yol açtığını belirtiyor.

ZAYIFLAMA İĞNELERİNİN ZARARLARI

Zayıflama iğnelerinin kilo kaybı üzerinde etkisinin oldukça az olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Öztürk, bunun yanı sıra tiroid kanseri, böbrek yetmezliği, safra kesesi problemleri ve kalp çarpıntısı gibi hastalıkları tetiklediğini söyledi.

ZAYIFLAMA İĞNELERİ ŞEKER HASTALARINA UYGUN

Zayıflama iğnelerinin geliştirilme amacının Tip 2 şeker hastalığı tedavisi için olduğunu belirten Biruni Üniversite Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Öztürk, şunları aktardı:

"Zayıflama iğnelerinin kan şekerini düşüren hormon olan insülinin kandaki etkisinin artmasını sağlarken, kan şekerini yükselten hormon Glukagonun salgılanmasını baskılar. Mide boşalmasını geciktirerek, kan şekerinin çabuk yükselmesini engeller. Midenin geç boşalması da erken doyma ve iştah azalmasına yol açar."

HAYVANLAR ÜZERİNDE DENENDİ

Zayıflama iğnelerinin hayvanlar üzerinde denendiğini belirten Doç. Dr. Öztürk, şöyle devam etti:

"Yapılan çalışmalarda 26 haftalık zayıflama iğnesi kullanımı ortalama 4 ila 5 kg civarında bir kilo kaybı sağlıyor. Ancak bulantı, kusma, karın ağrısı, karında şişlik, ishal ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları sıklıkla görülüyor. Bu yakınmalara bağlı olarak hastaların yeterince su tüketmemesi sonucu böbrek yetmezliklerine yol açabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda da Tiroid kanserine yol açtığı gözlemlendi. Tiroid rahatsızlığı ve MEN (Multipl Endokrin Neoplazi) sendromu olan kişilerin bu iğneleri kesinlikle kullanmaması gerekiyor. Bunun yanında pankreatit dediğimiz, ciddi bir rahatsızlık olan pankreas iltihaplanmasına da yol açmaktadır. Safra kesesi problemleri ve taşları, kalp çarpıntısı ile depresyon da görülebilen diğer yan etkilerden."