AKŞAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Damla Denizhan
Aşırı şeker tüketiminin, sağlığa ciddi zararları olduğu herkes tarafından biliniyor. Son dönemde artarak devam eden obezite, tip 2 diyabet gibi hastalıkların şeker tüketimine bağlı olarak oluştuğu uzmanlar tarafından söyleniyor. Şeker tüketiminin bunların yanı sıra psikolojik rahatsızlıklara da davetiye çıkardığı ortaya çıktı. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Beyza Haksever Çalık, şeker tüketiminin beyin kimyasını bozduğunu söyleyerek uyarılarda bulundu.
Uzm. Dr. Beyza Haksever Çalık, aşırı şeker tüketiminin depresyon ve kaygıya yol açtığını ve bu konuda yapılan bir araştırmanın sonuçlarını şu şekilde ifade etti: "Şeker tüketiminin artışı, depresyon teşhislerinin de artmasına yol açmaktadır. Sağlıklı bir diyet, ruh halini iyileştirirken, ilave şeker ve işlenmiş gıdaların fazla tüketimi duygusal bozukluklara, depresyon ve kaygıya yol açabilir. 8.000 kişiyi kapsayan bir araştırma, günde 67 gramdan fazla şeker tüketen erkeklerin, 40 gramdan az tüketenlere göre depresyona girme olasılığının %23 daha fazla olduğunu bulmuştur. 69.000'den fazla kadın üzerinde yapılan başka bir araştırma ise, en fazla şeker tüketenlerin, en az tüketenlere göre daha yüksek depresyon riski taşıdığını göstermiştir."
Şekerin meyve, sebze, tahıl ve süt ürünlerinde de bulunduğunu söyleyen Dr. Çalık, asıl sorunun basit şeker tüketiminde olduğunu şu şekilde ifade etti: "Şeker, sağlık açısından kötü bir üne sahip olsa da, aslında meyve, sebze, tahıl ve süt ürünleri gibi karbonhidrat içeren doğal gıdalarda bulunur. Sorun, özellikle basit şekerlerin aşırı tüketiminden kaynaklanmaktadır. Bu basit şekerler, lezzetli olmaları ve kolayca erişilebilir olmaları nedeniyle günümüzde fazla tüketilmektedir. Ancak, her durumda zararları değişmeyen bu şekerleri aşırı şekilde tüketmekten kaçınılmalıdır."
Karaciğer yağlanmasına sebep olur.
İştah kontrolünü bozar.
Obezite ve tip 2 diyabete neden olur.
Cildi yaşlandırır.
Diş çürümelerine yol açar.
İdrar yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarır.
Bilişsel gerilemeyi hızlandırır.