Dikkat! Kahvaltıyı diyabete dönüştürüyor! Sofranın kalori düşmanları

Kahvaltıda faydalı dediğimiz birçok ürün aslında diyabet ve kalori düşmanı. Oysa sağlıklı bir kahvaltı lif, protein ve sağlıklı yağları içerir. Her gün tükettiğiniz kahvaltılıklar diyabet, tansiyon, kilo sorunu olarak geri dönebilir. İşte kalori düşmanı kahvaltılıklar...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Sağlıksız kahvaltılıklar diyabete davetiye çıkarıyor. Enerji kaynağı diye gördüğünüz kahvaltılıklar size sadece kalori yüklüyor. Bu yüzden güne sağlıklı başlamak için bazı kahvaltılıkları sofradan kaldırmanız gerekiyor.

İyi bir kahvaltı temel vitamin ve minerallerle dolu olmalıdır. Çünkü kahvaltı günün en önemli öğünüdür. İşte diyabete davetiye 3 kahvaltılık...

MEYVE SUYU

Kahvaltıda meyve suları yapılabilecek en kötü seçimlerden biridir. Özellikle kilo probleminiz varsa düşmandır diyebiliriz. Sağlıklı olduğu yönündeki üne rağmen, meyve suyunun şekeri oldukça yüksektir. Aslında şekerli sodaya benzer miktarda içerir. Piyasadaki bazı meyve suları aslında çok az meyve suyu içerir ve şeker veya yüksek fruktozlu mısır şurubu ile tatlandırılır. Yüksek şeker seviyeleri obezite, metabolik sendrom, tip 2 diyabet ve diğer hastalıklara yakalanma riskinizi artırır.

Yüzde 100 meyve suyu bile çok fazla şeker içerir. Çok miktarda meyve suyu tüketmek, kilonuz ve sağlığınız üzerinde şekerle tatlandırılmış içecekler içmekle aynı etkileri yaratabilir.

Meyve suyu içmek kan şekerinizin çok hızlı yükselmesine neden olur çünkü emilimi yavaşlatacak yağ veya lif yoktur. Sonuçta ortaya çıkan insülin artışı ve kan şekerindeki düşüş kendinizi yorgun, titrek ve aç hissetmenize neden olabilir.

REÇEL

Reçelle yan yana gelen hamur işleri tatlı yemek gibidir. Çörekler, rafine buğday unu, tereyağı ve şekerin istenilen aromalarla karıştırılmasıyla yapılır. Daha sonra hamur küçük yuvarlaklar halinde şekillendirilir ve pişirilir. Genellikle krema, çikolata veya reçel ile doldurulurlar. Dolayısıyla az miktarda lif ve protein içeren, yüksek kalorili, şekerli bir kahvaltı haline gelir.

Rafine karbonhidratlar açısından zengin bir kahvaltı yapmak kan şekerinizi yükseltip sizi daha aç hale getirebilir.

Bir çalışmada obez çocuklar, yüksek karbonhidratlı bir yemek yedikten sonra, yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı bir yemek yedikten sonra daha aç hissettiklerini ve daha az tatmin olduklarını bildirdiler. Açlık ve tokluk hormonları da değişti.

Krema ve reçel ile kaplanmış çörekler, kalori dışında çok az besin sağlar. Kolayca sindirilen karbonhidratlar ve lif eksikliği açlığa neden olabilir, bu da gıda alımının artmasına ve kilo alımına yol açabilir.

TOSTLAR

İyi bir kahvaltı seçeneği gibi görünse de tostlar çok tehlikeli. Margarinle yapıldığı için sağlıksızdır. Birincisi, çoğu ekmeğin içindeki un rafine edilmiş olduğundan, size az miktarda besin ve az miktarda lif sağlar. Rafine karbonhidrat oranı yüksek, lif oranı düşük olduğundan kan şekeri seviyenizi çok hızlı yükseltebilir.

Yüksek kan şekeri açlığın geri tepmesine neden olur, bu da bir sonraki öğünde daha fazla yemenize neden olur ve bu da kilo almanıza neden olabilir. İkincisi, çoğu margarin, yiyebileceğiniz en sağlıksız yağ türü olan trans yağları içerir.

Araştırmalar doymuş yağların zarar verdiğini göstermese de trans yağlar kesinlikle zararlıdır. Trans yağların son derece iltihaplı olduğuna ve hastalık riskinizi artırdığına dair çok sayıda kanıt var.