Dikkat! Havuz ve deniz suyu kör edebilir! Gözleriniz kızarıyorsa...

Gözde kızarıklık göz enfeksiyonu anlamına gelebilir. Deniz ve havuz mevsiminin açılmasıyla göz için uyaran uzmanlar, gözlerdeki kızarıklığın enfeksiyon belirtisi olabileceğine dikkat çekti. Havuz ve deniz suyunun kör etmemesi için alınması gereken önlemler haberimizde. Gözde kızarıklık varsa işte yapılması gerekenler...

DHA

Deniz ve havuz suyunun gözde kızarıklığa sebep olması enfeksiyon belirtisi olabilir. Özellikle deniz suyu veya havuz suyuna maruz kalanlar gözünün yandığını fark eder. Yüzdükten sonra gözde kızarıklık, ağrı ve akıntı olabilir. Tüm bunlar için alınması gereken bazı önlemler bulunuyor.

GÖZ ENFEKSİYONUNA KARŞI ÖNLEMLER

Yaz aylarında havuz ve denizden dolayı göz enfeksiyonu sık görülüyor. Doç. Dr. Sevil Karaman, önlemleri şu şekilde açıkladı:

"Gözlerinizi suya maruz kalmaktan korumak için iyi oturan yüzücü gözlükleri takın. Göz enfeksiyonu riskini artırabileceğinden kontakt lenslerle yüzmekten kaçının. Bulanık veya kirli görünen suda yüzmekten kaçının. Özellikle deniz suyu veya havuz suyuna maruz kaldıysanız, yüzdükten sonra gözlerinizi tatlı suyla yıkayın. Yüzdükten sonra gözde kızarıklık, ağrı, akıntı veya görme sorunları yaşarsanız tıbbi yardım alın, çünkü bunlar bir göz enfeksiyonunun belirtileri olabilir."

BAKIMI DÜZGÜN YAPILMAYAN HAVUZ DAHA TEHLİKELİ

Doç. Dr. Karaman, şöyle devam etti:

"Ancak, havuz uygun şekilde klorlanmaz veya bakımı yapılmazsa, göz enfeksiyonlarına neden olabilecek bakteri ve diğer mikroorganizmalar için bir üreme alanı haline gelebilir. Klorun kendisi de, eğer yüksek seviyelerde mevcutsa, gözleri tahriş edebilir ve gözler zaten tehlikedeyse enfeksiyon riskini potansiyel olarak artırabilir. Genel olarak, havuz suyunun göz enfeksiyonları açısından deniz suyundan daha az riskli olduğu düşünülmektedir, tabii havuzun bakımının düzgün yapılması ve klorlanması şartıyla. Bununla birlikte göz enfeksiyonu riskini en aza indirmek için her iki ortamda da önlem almak önemlidir."

YÜZDÜKTEN SONRA KIZARIKLIK VE AĞRI VARSA DİKKAT

Doç. Dr. Sevil Karaman, yüzerken göz enfeksiyonlarını önlemek için yapılabilecekleri şu şekilde açıkladı:

"Gözlerinizi suya maruz kalmaktan korumak için iyi oturan yüzücü gözlükleri takın.

Göz enfeksiyonu riskini artırabileceğinden kontakt lenslerle yüzmekten kaçının.

Bulanık veya kirli görünen suda yüzmekten kaçının.

Özellikle deniz suyu veya havuz suyuna maruz kaldıysanız, yüzdükten sonra gözlerinizi tatlı suyla yıkayın.

Yüzdükten sonra gözde kızarıklık, ağrı, akıntı veya görme sorunları yaşarsanız tıbbi yardım alın, çünkü bunlar bir göz enfeksiyonunun belirtileri olabilir.

Bu önlemleri alarak ve potansiyel risklere karşı dikkatli olarak, göz enfeksiyonu gelişme olasılığını en aza indirirken yaz tatilinizin tadını çıkarabilirsiniz."