İHA
Hızlı enerji kazanmak ve günün yorgunluğunu bastırmak istedikleri için enerji içeceği tüketen kişiler kalp sağlıklarını tehlikeye atıyor. Prof. Dr. Onur Akpınar, enerji içeceklerinin ortaya çıkan zararlarıyla ilgili uyardı. Her yıl dünyada sayısız insanın tükettiği enerji içecekleri ölüme mi götürüyor? İşte detaylar...
HİÇ BEKLENMEDİK ANDA ÖLÜM OLABİLİR
Kalp hastalığının ileri yaş hastalığı olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Akpınar, açıklamasını şöyle devam ettirdi:
"Ancak tansiyon ve şekeri olan ayrıca sigara kullanan kişiler daha fazla risk altında oluyor. Kalp hastalığı dendiği zaman hepsini kapsamıyor ayrıca ritim bozukluğu var. Ritim bozukluğu kalbinin aniden durmasına ve ölümle sonuçlanabilir. Özellikle bazı ritim bozukluğu hastalıkları spor yaparken ya da bu enerji içeceklerini tükettikleri zaman birden ortaya çıkıyor. Hiç beklemediğimiz bir anda o kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanabiliyor. Bu tarz ritim bozukluklarını siz fark etmeyebilirsiniz. Bir EKG çektirmediyseniz ayrıca efor testi yapılmadıysa hiç haberiniz olmayabilir."
30'LU YAŞLARDA DA KALP KRİZİ GÖRÜLEBİLİYOR
Damar tıkanıklıklarına bağlı daha fazla kalp krizi görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Onur Akpınar, şu şekilde konuştu:
"Kalp krizi vakalarında 40 yaşları bizim için genç olmasına rağmen artık 30 yaşlarını da görebiliyoruz. Sahalarda gördüğümüz ve aniden kalbi duran gençlerin damar tıkanıklığından ziyade ritim bozuklukları var. Kalp krizi ve ritim problemini birbirinden ayırmak lazım. Etin bozukluklarını standart muayenede göremezsiniz. EKG ve ekokardiyografi grafiğini görmeniz lazım. Özellikle ağır spor yapanlar ve risk faktörü olanlar bu kontrollerden geçmesi gerekiyor. Ailenizde ikinci ve üçüncü dereceden de akrabalarınız da ani kalp ölümü varsa sizlerde mutlaka kalp muayenesi yaptırması gereklidir."