AKSAM.COM .TR/MOR PAPATYA
Balık ve kabuklu deniz ürünleri pişirmek maharet ister. Balık pişirmenin püf noktası ise ısıyı doğru ayarlamak. Peki balık nasıl pişirilmeli? Balık zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? İşte doğru balık pişirmenin teknikleri...
Balık pişirmek riskli bir iş. Çünkü uzmanlara göre yanlış ısıda pişirilen balık zehirleyebilir. Peki balık nasıl pişirilmeli? Balık zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? İşte doğru balık pişirmenin teknikleri...
DOĞRU BALIK PİŞİRME YÖNTEMİ
Doğru ısıda depolanmayan balıklar, balıklardaki bakteriler tarafından üretilen bir toksin olan histamin ile kontamine olurlar. Histamin normal pişirme ısısıyla ortadan kaldırılamadığı için scombroid zehirlenmesi olarak bilinen bir tür gıda zehirlenmesine neden olur. Bu zehirlenmede bulantı, hırıltılı solunum, yüz ve dilin şişmesi görülebilir. Kontamine balıkların neden olduğu bir diğer gıda zehirlenmesi de ciguatera balık zehirlenmesidir. Bu, çoğunlukla sıcak, tropikal sularda bulunan ciguatoxin adı verilen bir toksin nedeniyle oluşur. İstiridye, midye ve tarak gibi kabuklu deniz ürünleri de gıda zehirlenmesi riski taşır. Kabuklu deniz hayvanları tarafından tüketilen algler birçok toksin üretir ve bunlar kabuklu deniz hayvanlarının etinde birikerek onları yiyenler için tehlike oluşturabilir. Bu nedenle bildiğiniz güvenli yerlerden denetlenmiş ürünleri satın alın. Bu ürünleri pişirmeden önce mutlaka buzdolabında ya da buzlukta bekletin.