Dikenine bakmayın karaciğeri temizliyor! O bitkinin suyunu sıkarsanız...

Karaciğerin temizlenmeye ihtiyacı olduğunu belirten uzmanlar, karaciğer detoksunu önerdi. Karaciğer detoksu için bazı meyvelerin, sebzelerin ve bitkilerin suyunu çıkararak içmek gerekiyor. İşte karaciğeri temizleyen sebzeler, meyveler ve bitkiler...

IHA

Karaciğer detoksu vücut temizliği için büyük bir öneme sahip. Bu yüzden herkesin karaciğer detoksu yapması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Hande Selin Ok, hazır gıdaların tüketilmemesi gerektiğini belirtti.

KARACİĞERİ TEMİZLEMENİN 7 YOLU

Diyetisyen Hande Selin Ok, karaciğer fonksiyon testleri ile enzim değerlerine bakılarak karaciğerin sağlıklı olup olmadığının anlaşılabileceğini söyledi.

Ok, karaciğer detoksu için 6 önerisini şöyle sıraladı:

"Rafine şeker ve trans yağ içeren hazır gıdaları hayatınızdan çıkarın.

Lahana, karnabahar, roka, maydanoz, kale, tere, ıspanak, havuc¸ gibi sebzelerin suyunu sıkarak (posaları ile beraber) tüketin.

Günlük ihtiyacınıza uygun bol su tüketin.

Soğan, sarımsak, enginar, domates, brokoli, zencefil, zerdeçal, roka ve balık gibi besinlere beslenmenizde muhakkak yer verin.

Hayatınızda her zaman yeşillik olsun, sofranızda yeşil sebze ve meyveleri, su ürünlerini eksik etmeyin.

Omega-3, Selenyum, Glutatyon, C vitamini, E vitamini içeren antioksidan içerikli yiyecekler karaciğere faydalıdır ve bunlardan tüketmeye özen gösterin.

Zeytinyağı ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagiller, turp, lahana, karalahana, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, roka, tere, kırmızı pancar, havuç, sarımsak karaciğer dostu besinlerdir."

KARACİĞER DETOKSU NASIL YAPILIR?

Deve dikeni karaciğerde biriken toksik maddeleri temizleme de yardımcıdır. Deve dikeni bitkisi, özellikle çay olarak daha sık kullanılır. 1 bardak kaynamış suya 1 tatlı kaşığı deve dikeni ekleyip süzerek içebilirsiniz veya içeren preparatları tüketebilirsiniz.