Sütlü dibek kahvesi faydaları nelerdir, nasıl pişirilir? Dibek kahvesi nedir, nasıl yapılır?

Dibek kahvesi: Türk, klasik versiyonda nasıl demleneceğine dair öneriler, lezzetli ve basit tarifleri sizler için derledik. Aromatik içecek Türkiye'de ilk kez 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman döneminde ortaya çıktı. İlk başta kahve, asaletin bir ayrıcalığı olarak kabul edildi ve ancak daha sonra insanlar onu kullanmaya başladı. Ağızda bıraktığı etkileyici iksiri ile birlikte günümüzde popülaritesi hızla arttı. İşte sütlü dibek kahvesi faydaları ve yapılışı

Dibek kahvesinin yapılışı ve tarifi merak edilen konular arasında. Bilindiği üzere kahve, Türkiye'nin simgesi olarak kabul edilir. Bu ulusal içecek, misafir misafirlerin yanı sıra iş toplantılarında ve özel etkinliklerde bir saygı işareti olarak sunulur. Türk kadınları çeşitli ek malzemeler kullanarak kahve yapma sanatında akıcıdır. Peki Dibek kahvesi nedir, nasıl yapılır? Sütlü dibek kahvesi faydaları nelerdir, nasıl pişirilir?

Dibek kahvesi, aslında farklı bir kahve çeşidi değil. Yalnızca kahve çekirdeklerinin farklı bir şekilde öğütülmesi nedeniyle farklı bir isimle anılıyor. Dibek kahvesi için kullanılacak kavrulmuş kahve çekirdekleri, tahtadan ya da taştan yapılan büyük havanlarda dövülüyor. Kahve, ismini de "dibek" olarak anılan bu büyük havanlardan alıyor.

Çok eski zamanlarda bu şekilde hazırlanan dibek kahvesi, kahve değirmenlerinin ortaya çıkması ve kullanımının yaygınlaşmasının ardından eskisi gibi hazırlanmamaya başlandı tabii tahmin edebileceğiniz gibi. Bu nedenle şimdilerde orijinal bir dibek kahvesi bulmanız pek kolay değil. Ama hala ülkemizde, özellikle Güneydoğu Anadolu ve Ege Bölgesi'nde, Diyarbakır ve İzmir'de orijinalini ve orijinaline en yakın hallerini bulmak mümkün. Aynı şekilde evde yapmak isteyenler de güvenilir aktarlardan ya da kahve satışı bulunan online alışveriş sitelerinden dibek kahvesine ulaşabilir.

Unutmadan, eski zamanlarda genel olarak sadece kahve çekirdeklerinin öğütülüp Türk kahvesine benzer şekilde pişirilmesiyle hazırlanan dibek kahvesinin içine zamanla farklı aromaların girmesi de oldukça yaygın bir işlem haline geldi. Yani, şu sıralarda aldığınız herhangi bir dibek kahvesinin içinde klasik Türk kahvesi, menengiç, salep, kakao, zahter, Hindistan cevizi yağı ya da keçiboynuzu gibi farklı lezzetlerin aromaları da bulunuyor. Bu malzemelerden de aldığı destekle damakta klasik Türk kahvesinden çok daha yumuşak içimli, çok daha farklı bir lezzet bırakıyor.

DİBEK KAHVESİ NEREYE AİT? DİBEK KAHVESİ KÖKENİ?

Son yıllarda birçok Kafe menüsünde gördüğümüz ilk başlarda yabancılıkla baktığımız fakat daha sonrasında ise öz Anadolu yurdunda çıkan bir lezzet olduğu ortaya çıkmakta, bilinen net bir dibek kahvesi kökeni bilinmemekle beraber eğe ve güneydoğu bölgesine ait oldugu tahmin edilmektedir.

BOL BOL İÇMEK İÇİN SEBEP ÇOK: DİBEK KAHVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Ne olduğunu kısaca öğrendiğimize göre şimdi de geçelim dibek kahvesinin faydalarına.

Dibek kahvesi, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasını destekliyor, hazmı kolaylaştırıyor.

İçine eklenen diğer birçok bitkisel malzeme sayesinde klasik kahveden çok daha uzun süre tok tutabiliyor, bu özelliğiyle zayıflama konusunda da önemli yardımları bulunuyor.

Yine içeriğindeki maddeler sayesinde sinir sistemine destek oluyor, stresle baş etmek isteyenlerin günde 1 fincan içmesi öneriliyor.

Düzenli olarak tüketildiğinde rahatsızlık veren ağız kokusuna da kesin bir çözüm olduğu söyleniyor.

Son olarak tıpkı klasik Türk kahvesinin telveleriyle yapabileceğiniz gibi dibek kahvesinin telveleriyle de cildinize peeling yapabilir, cildinizi ölü deri ve kalıntılardan temizleyebilirsiniz.

ASLINDA PEK DE FARKLI DEĞİL: DİBEK KAHVESİ NASIL YAPILIR?

Gelelim en önemli kısa, dibek kahvesinin nasıl yapıldığına. Aslından burada Türk kahvesinden farklı pek de bir aşama yok desek yeri.

SÜTLÜ DİBEK KAHVESİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER

4 çay kaşığı dibek kahvesi

2 çay kaşığı şeker

2 fincan süt

SÜTLÜ DİBEK KAHVESİ TARİFİ YAPILIŞI

Çok lezzetli bir tarif :)

Dibek kahvesini, şekeri ve sütü cezveye alıyoruz.

Güzelce karıştırıyoruz ve cezveyi ateşe koyuyoruz.

Süt kaynayınca fincanlara alıyoruz. Afiyet olsun :)

DİBEK KAHVESİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER:

Dibek kahvesi

Su

Cezve

Kişi sayısı kadar fincan

DİBEK KAHVESİ YAPILIŞI:

Cezveye kişi başı 1 tatlı kaşığı kadar dibek kahvesi koyun. Ardından üzerine kişi başı bir fincan su ilave edip güzelce karıştırın. (Bu aşamada dileyenler toplam 1 çay kaşığı kadar Türk kahvesi ya da şeker de ilave edebilir.)

Ardından cezveyi ocağa alın ve hiç karıştırmadan pişirmeye başlayın. Kahve köpürmeye başlayınca taşmadan, hemen ocaktan alın ve fincanlara köpüklü kısmı pay edin. Ardından dilerseniz kahveyi yeniden ocağa alıp biraz daha yükselmesini sağlayın. Son olarak cezvede kalan kahveyi de fincanlara pay edin. İşte bu kadar.

Dibek kahvesi, içine eklenen malzemeler nedeniyle kendinden aromalı bir kahve olsa da dilerseniz yanına kuş lokumu, minik kurabiyeler ya da hurma gibi ikramlar koyarak da servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.