Detoks suları vücuttaki zararları atıkların atılmasını sağlıyor. Düzenli egzersizlerle yapılan detoks suları daha etkili olur. Peki detoks sularını kimler nasıl tüketmeli? İşte yanıtı...
UZMANLARIN DETOKS YAPMASINI TAVSİYE ETTİĞİ KİŞİLER
- Sabah uyanmakta güçlük çekenler.
- Sürekli olarak yorgun ve güçsüz hissedenler.
- Aşırı stresli ortamlarda çalışanlar.
- Sık seyahat edenler.
- Hareketsiz yaşam sürdürenler.
- Ödem, şişkinlik şikayeti olanlar.
- Fazla alkol ve kafein tüketimi olanlar.
- Düzenli olarak sebze ve meyve tüketmeyenler.
UZMANLARA GÖRE KİMLER DETOKS YAPMAMALI?
- Hamileler ve emziren anneler
- Kronik hastalığı olanlar
- Bağışıklık yetmezliği olanlar
- 18 yaş altında olanlar ve 80 yaş üstünde olanlar için detoks zararlı olabilir.
DETOKS NASIL YAPILMALIDIR?
- Detoks toplamda 1-3 gün arasında devam eder.
- 1-3 gün içerisinde uzmanlar tarafından hazırlanan aralıklı oruçlar tutulabilir.
- Mevsimine uygun taze meyve ve sebze suları ve su tüketimi arttılır.
- Alkali sıvılar tüketilir (tuzlu su, limon suyu vb.).
- Takviye gıdalar, vitaminler ve şifalı bitkiler tüketilebilir.
- Düzenli egzersiz yapmak.
- Alkol ve sigara tüketimini azaltmak.
- Kahve ve rafine şeker kullanımı beslenme rutininden kaldırmak.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
- Detoks uygulanırken ağır egzersizler yapılmamalıdır.
- Açlık süresi çok uzun bırakılmamalıdır, uzmana danışarak yapılmalıdır.
- Tüketilen detoks suları günlük miktarını aşmamalıdır.
- Beslenme rutini detoks diyetine göre ayarlanmaldır.
DETOKS YARARLARI NELERDİR?
- Ağır metal ve kalıcı organik kirlerden arınmayı sağlar.
- Fazla ödemlerden kurtulmayı sağlar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
DETOKS YAPARKEN DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR NELERDİR?
- Detoks yapmak yağ yakımı sağlamaz, ödem attırır.
- Detoks yaparken ağır egzersiz yapmak tansiyon düşüklüğüne neden olabilmektedir.
- Her gıda detoks yapımı için uygun değildir örneğin; aromalı yoğurtlar, içerisinde bulundurduğu şeker nedeniyle detoks görevi sağlamamaktadır.
- Detoks yaparken genellikle meyvelerin suyunun içilmesi tercih edilir ancak lif alımını sağlamak için meyveler bütün olarak tüketilmelidir.