Dermaroller cilt lekesine sebep olabilir! Dermarollerin faydaları ve zararları nelerdir?

Dermaroller son yıllarda popüler olmaya başladı. Peki, dermaroller ne işe yarıyor? Dermarollerin faydaları ve zararları nelerdir? Mor Papatya'ya değerlendirmelerde bulunan Dermatoloji Uzmanı Doç.Dr. Filiz Topaloğlu Demir, hekim olmayan kişiler tarafından ve merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde yapılan uygulamalara karşı uyarıda bulundu. İşte ''Dermaroller ne işe yarar? sorusunun cevabı ve dermarollerin cilde yan etkileri...

Mikro iğneleme olarak da bilinen dermaroller uygulaması son yıllarda oldukça popüler olmaya başladı. Birçok İnternet sitesinde de reklamlarını gördüğümüz dermarollerin cilde faydası olduğu kadar zararı da bulunuyor. "Dermaroller nedir? Dermaroller ne işe yarar?" gibi soruların cevabını merak edenler için küçük bir araştırma yaptık. İşte dermarollerin cilde yan etkileri ve zararları...

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya değerlendirmelerde bulunan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç.Dr. Filiz Topaloğlu Demir, dermaroller hakkında bilgi verdi. Dermarollerin faydası olduğu kadar zararı da olduğunu belirten Topaloğlu, dermarollerin cilt lekelerine sebep olabileceğini ve alerjik reaksiyonların olabileceğini söyledi. Yanlış uygulama tekniklerine karşı vatandaşları uyaran Doç.Dr. Filiz Topaloğlu, hekim olmayan kişiler tarafından ve merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde yapılan uygulamalar sonucunda ciltte pek çok istenmeyen durumun ortaya çıkabileceğini ifade etti.

DERMAROLLER NEDİR?

Dermarol hakkında bilgi veren Dermatoloji Uzmanı Filiz Topaloğlu, şunları söyledi:

"Mikro iğneleme olarak da bilinen dermaroller uygulaması; çok sayıda, kısa ve ince iğne içeren bir aletin deri yüzeyinde yuvarlanması ile deride, gözle görünmeyen (mikroskopik) yaralanmalar oluşturulan bir cilt yenileme yöntemidir. Dönen silindir üzerine yerleştirilmiş olan mikroiğneler 0,1-0,25 mm çapında ve 0,25-3 mm arasında değişebilen uzunluktadır. Hedeflenen cevaba ve uygulanan bölgeye göre iğne uzunluğu seçilir. Derinin üst tabakasına zarar vermeden yaratılan bu kontrollü yaralanmalar sonrasında, ciltte yüzeyel kanamalar oluşur ve çeşitli büyüme faktörlerinin açığa çıkması ile birlikte kontrollü bir yara iyileşmesi süreci başlar. Sonuçta cildimiz yeni kollajen üretimiyle birlikte yeniden sağlıklı deri hücreleri oluşturur. Derinin koruyucu tabakası normalde dışarıdan uyguladığımız maddelerin deri altına geçişine izin vermez. Dermaroller uygulamasının bir diğer avantaji da, ciltte oluşturulan bu mikroskopik yaralanmaların, deri yüzeyine sürülen maddelerin geçişi için bir kanal oluşturmasıdır. Bu sayede cildimizin beslenmesi için gerekli olan vitaminler, mineraller ve amino asitler gibi çeşitli maddeler cilt altına gönderilebilir."

DERMAROLLER NE İÇİN KULLANILIR?

Dermaroller uygulamasının en sık kullanıldığı durumları anlatan Filiz Topaloğlu, dermarollerin ince çizgiler ve kırışıklıklar, sivilce ve yara izleri, deri çatlakları, saç dökülmesi ve cilt lekeleri için kullanıldığını söyledi. Tek bir uygulamanın yeterli olmadığını söyleyen Topaloğlu, tekrarlayan uygulamalar gerektiğini kaydetti.

DERMAROLLERİN YAN ETKİSİ NEDİR?

Dermarollerin en sık görülen yan etkilerini anlatan Topaloğlu, şu şekilde konuştu:

"Özellikle açık tenli kişilerde ortaya çıkan ve genellikle birkaç saat içinde gerileyen kızarıklık ve tahriştir. Uygulama sonrası hastayı rahatlatmak ve bu bulguları azaltmak için buz uygulaması yapılabilir veya soğuk maskeler kullanılabilir. Bu uygulamada deride açılan mikro delikler uygulama sonrası hızlıca kapandığından enfeksiyon riski düşüktür. Fakat nadiren steril olmayan aletlerin kullanılmasına ve uygulama öncesi yeterli bir cilt temizliği yapılmamasına bağlı olarak kötü izlere yol açma ihtimali olan bölgesel enfeksiyonlar gözlenebilir. Sık sık uçuk çıkaran insanlarda işlem sonrası geniş bir alana yayılmış uçuk enfeksiyonu çıkma riski vardır. Hastalar bu açıdan mutlaka sorgulanmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Uygulama sonrası ciltte morluk oluşmasını azaltmak için işlemden önceki hafta boyunca, kan sulandırma özelliği olan ilaç ve maddeler mümkünse alınmamalıdır. Uygulama sonrası oluşan morarmalara soğuk uygulama yapılabilir ve K vitamini içeren kremler kullanılabilir."

CİLT LEKELERİNE SEBEP OLABİLİR

Dermaroller konusunda vatandaşları uyaran Doç. Dr. Filiz Topaloğlu önerilerini şöyle sıraladı:

Koyu deri rengi olanlarda işlem sonrası kahverengi cilt lekeleri oluşabilir.

İşlem sonrası güneşten korunmak ve güneş koruyucu kullanımı özellikle bu hasta grubu için çok önemlidir. 

Nadiren iğnenin kendisine karşı (iğnelerde kullanılan metale karşı ) veya dermaroller ile birlikte uygulanan ürünün içeriğindeki maddelere bağlı alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. 

İşlem öncesi hastalar mutlaka alerji riski açısından değerlendirilmelidir. 

İşlem sonrası nadiren bildirilmiş olan ve korkulan bir diğer bulgu ise tramvay izi şeklinde oluşan izdir. Bu durum, uygun olmayan büyüklükte iğne kullanımı ile tedavi sırasında özellikle kemik çıkıntılar üzerinde aşırı basınç uygulanması gibi yanlış uygulama tekniklerine bağlanmıştır. 

Sonuç olarak dermaroller uygulaması cilt yenilenmesi için sıklıkla kullanılan oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Fakat hekim olmayan kişiler tarafından ve merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde yapılan uygulamalar sonucunda yukarıda bahsettiğimiz gibi pek çok istenmeyen durum ortaya çıkabilir.