Ne maya var ne de hamuru bekletme derdi! Dereotlu poğaça tarifine bayılmak garanti

Dereotlu poğaça tarifi birçok kişinin tarif defterinde olur. Peki, dereotlu poğaça nasıl yapılır? Mayasız, kolayca yapabileceğiniz dereotlu poğaça tarifinin birkaç püf noktası bulunuyor. Gerçekten yumuşak, ağızda dağılan ve nefis kokulu bir sonuç almak için bu püf noktalar işe yarıyor. İşte bu nefis poğaçanın yapılışı…

Merve Kantarcı Çulha

Fırından yeni çıkmış, mis gibi kokan, gevrek dereotlu poğaçaya kim hayır diyebilir. Dereotunun tazeliği hem koku hem de lezzet açısından hissettiren dereotlu poğaça tarifi favoriniz olabilir. Bu tarifte kullanacağınız dereotu sararmış, kurumuş dereotu olmamalıdır. İşte adım adım dereotlu poğaça tarifi ve malzemeleri...

DEREOTLU POĞAÇANIN PÜF NOKTALARI

Malzemeler oda sıcaklığında olsun

Özellikle yoğurt, yumurta ve tereyağı/margarin oda sıcaklığında olmalı. Soğuk malzemeler hamurun dokusunu sertleştirir.

Yağ tercihi

Tereyağı kullanırsanız poğaçalar çok daha lezzetli olur. İsterseniz yarı yarıya sıvı yağ + tereyağı karışımı da kullanabilirsiniz.

Hamuru fazla yoğurmayın

Hamuru ele yapışmayan ama çok da sert olmayan bir kıvamda, fazla eziyet etmeden toparlayın. Fazla yoğurma poğaçayı sertleştirir.

Kabartma tozu ya da maya

Dereotlu poğaça genellikle kabartma tozuyla yapılır. Daha hafif kabaran, çabuk pişen bir poğaça elde edersiniz. Maya kullanırsanız daha ekmeksi olur.

Hamura fazla un eklemeyin

Hamuru yoğururken "tam kıvamında" bırakmak gerekiyor. Unu azar azar ekleyin; fazla un kuru ve sert poğaçalara neden olur.

İçine lor peyniri eklerseniz

Lor veya beyaz peynirli yapmak istiyorsanız, peynirin suyunu mutlaka süzün ki hamuru sulandırmasın.

Üzerine sürülecek yumurta

Üzerine sürdüğünüz yumurtaya biraz sıvı yağ eklerseniz, piştikten sonra parlak ve iştah açıcı bir görünüm olur.

Düşük ısıda kontrollü pişirin

Çok yüksek ısıda poğaça dışı pişer, içi hamur kalır. Genellikle 170–180°C (fanlı fırınsa biraz daha düşük) ideal pişirme sıcaklığıdır.

POĞAÇA TARİFİ İÇİN MALZEMELER

5 su bardağı un

3 paket kabartma tozu

1 adet yumurta beyazı

2 su bardağı yoğurt

1 su bardağı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı sirke

1 çay kaşığı toz şeker

İçi için:

Beyaz peynir

İsteğe göre patatesli harç, kaşarlı harç, kıymalı harç ve dereotlu harç da olabilir.

Üzeri için:

2 yemek kaşığı susam

1 adet yumurta sarısı

Çörek otu

POĞAÇA TARİFİ

Poğaça tarifi için önce hamuru yoğurun. En son azar azar un ekleyin. Ele yapışmayan bir hamur olmalı.

İç harcın alın, poğaçaların orta kısmına bir miktar beyaz peynir ekleyin ve iki tarafından kapatın.

Yağlı kağıt serili fırın tepsisine, hazırladığınız poğaçaları dizin.

Bir fırça yardımıyla yumurta sarısını poğaçaların üzerine sürün. Yumurtaya bir damla sıvıyağ damlatın.

Son olarak susam ve çörek otu ile süsleyin. 200 derece ısınmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Ilınan poğaçaları servis edebilirsiniz. 3 2 1 poğaçaları hazır. Afiyet olsun.

Çilekler böyle asla bozulmuyor! Raf ömrünü uzatan kağıt havlu yöntemi