Hilal Çakır
Depresyonun beslenme alışkanlığıyla doğrudan bağlantısı var. Depresyon yoğun üzüntü ve mutsuzluk duygularına yol açar. Peki hangi besinler depresyona neden oluyor?
Yaşamımız boyunca, farkında bile olmadan ruh sağlığımızı olumsuz yönde etkileyecek ve bizi kaygılı olmaya sevk edecek yiyecekleri tüketiyoruz. Bunun önüne geçebilmek için mutfaklarınızda birkaç değişiklik yapmanız yeterli.
MEYVE SUYU
Meyve suyu sağlıklı bir içecektir fakat lif açısından oldukça eksiktir. Lif olmadan, meyve suyu vücudunuzda şekeri yükseltir ve bu da sizi olduğunuzdan daha sinirli biri yapabilir. Meyve suyu yerine, su içmeyi ya da meyvenin kendisini yemeyi deneyebilirsiniz
GAZLI İÇECEKLER
Gazlı içeceklerin içinde yüksek miktarda şeker bulunur. Sağlıksız olmalarının yanı sıra depresyonla da bağlantılı olduğu yönünde görüşler vardır. Ayrıca, içlerindeki kafeinin kaygıya sebebiyet verdiği bilinmektedir. Gazlı içecekler yene maden suyu içebilirsiniz.
BEYAZ EKMEK
Toplum olarak ekmeksiz sofraya oturamasak da, beyaz ekmek tüketmekten mümkün olduğu kadar kaçınmalısınız. İşlenmiş beyaz un, hızlı bir şekilde kan şekerine dönüşür ve bu da oldukça sağlıksızdır. Tam tahıllı ekmekleri deneyebilirsiniz.
KETÇAP
Ketçap yüksek miktarda şeker ve yapay tatlandırıcı içerir ve bu maddeler de kaygı ve depresyonla bağlantılıdır.
KIZARMIŞ TAVUK
Kızarmış yiyeceklerin neredeyse tümü, etten aldığınız faydayı azaltır ve yiyecekleri sağlıksız bir hale dönüştürür. Kümes hayvanlarını seviyorsanız hindiye bir şans verebilirsiniz. İçinde bulunan triptofan kaygıyı önler.
SALATA SOSU
Hazır salata soslarının içlerinde şeker ve yüksek fruktozlu mısır şurubu bulunur. Bunlar ise, kaygı ve depresyona yol açarlar. Bu soslar yerine, evde kendiniz salata sosu yapmayı deneyebilirsiniz.