Çadırda kalmak kış mevsiminde daha çetin olabilir. Peki çadırın içi nasıl ısıtılır? Kış mevsiminde çadırlar nasıl soğuğa daha dayanıklı hale getirilir? İşte yanıtı...
Deprem felaketini yaşayanlar için çadır kentler kuruldu. İlk defa çadırda kalacaklar ısınmanın yollarını arıyorlar. İşte birkaç fikir önerisi...
DEPREM ÇADIRI NASIL ISITILIR?
Mum ile çadır ısıtma
Çadırı ısıtmak için en bilinen ve en çok tercih edilen yöntemlerden birisi mum ile çadır ısıtma olabilir. Fakat bir o kadarda risklidir. Kamp çadırlarının kumaşı en ufak bir kıvılcımda zarar görebilir hatta tutuşabilir. Bununda sonuçları oldukça ağır olacaktır. Peki çadırı mumla ısıtmanın yöntemleri nedir?
Mutlaka devrilmeye karşı önem alınmalı.
Bir konserve kutusu veya benzeri bir kabın içine konulmalı.
Kullanılan mumum soya mumu veya saf balmumu olmasına dikkat edilmeli.
Trenci feneri gibi bir fenerin içinde güvenli yakım sağlanabilir.
Marketlerde satılan mumlardan çıkan duman çadırda is bırakabilir. Duman tahliyesi şart.
Mutlaka havalandırma pencerelerinden biri açık bırakılmalı.
Her ne kadar tüm güvenlik önememelerini almış olsanız dahi mutlaka aralıklarla kontrol edilmeli.
Taş ile çadır ısıtma
Çadır ısıtmada oldukça kullanılan diğer yöntemde taşların ısıtılıp çadıra yerleştirilmesi. Bilgi ve deneyim yoksa oldukça riskli bir çadırı sıcak tutma yolu diyebiliriz. Taşları ısıtmaya çalışırken patlaması sonucu yaralanmalar olabilir. Hangi taşı ısıtmanız gerektiğini bilmelisiniz. Diğer konuda ısıtılmış bu taşları çadırın içine koyduğunuzda zemini eritebilir veya zemin kumaşının yumuşayıp uzun vadede zarar görmesine neden olabilir. En sık kullanılan yöntem, ısıtılmış taşları alüminyum folyoya sararak çadırın içince bir battaniye vb yüksek zemine koymak. Taş ile çadır ısıtma yönteminde taşın türüne bağlı olarak 6-7 saatlik bir sıcaklık elde edebilirsiniz. Eğer taş patlaması riskini göze almak istemiyorsanız internette satılan volkanik taşlardan satın alıp bu yöntemi biraz daha risksiz kullanabilirsiniz.
Köz ile çadır ısıtmak (toprak ile çadır ısıtma)
Bu ısınma yöntemi geçmişte oldukça kullanılan, bushcraft veya yerli halkın farklı isimlerle ifade ettiği, kitaplarda yer alan yöntemdir. Öncelikle nasıl uygulanır? Toprak üzerinde büyük bir ateş yakıldıktan sonra közler çadır boyunca serilir ve üstü toprakla örtülür, daha sonra yaprak vb bitki örtüsüyle kapatılıp üzerine çadır kurulur. Yaklaşık 9-10 saatlik bir ısı kaynağı verir. Fakat gerek var mı? Hem yer ateşinin vereceği zarar hem de közlerin olduğu alanda bitki yetişmesini engellemek. Geçmişte bu yöntemler zorunluluk olarak kullanılıyordu. Fakat insan sayısı bu kadar fazla değil, doğaya bu kadar zarar verilmemişti. Şu an elimizde kalan ormanları, doğal arazileri geleceğe miras bırakabilmek için bu tarz yöntemlerden uzak durmalıyız.
Jel yakıt, alkol ocağı ile çadır ısıtma
Çadırın içinde yakacağınız jel yakıt ve alkol ocağı oldukça yüksek bir ısı verecektir. Tabi kısa süreli bu ısınma yöntemi de her çadır içi ısınma yöntemi gibi yüksek risk barındırır. Alkol ocağı veya devrilme riski olmayan çanak içerisinde yakılacak yakıt, kısa süreli oldukça yüksek ısınma sağlayacaktır. Bu yöntemlerin tamamı uyanık olduğumuz vakitlerde ve kontrollü yapılmalıdır.
Kamp tüpü veya gazlı kamp sobası ile çadır ısıtma
Çadırı ısıtmak için kısa süreli yüksek ısıya ulaşmak benim de kullandığım yöntemlerden bir tanesi. Çadır içinde kamp ocağı veya gaza çalışan kamp sobaları oldukça büyük risk taşır. Yüksek sıcaklığa ulaşan üstü demir aksamları en ufak bir hatayla çadıra değdiği anda telafisi olmayan bir hasar verir. Çadır zeminimde bir tanesini taşıyorum. Ek olarak gazla çalışan çadır ısıtıcılarını kullanırken pencereyi mutlaka açık bırakmalıyız. Aksi takdirde bütan + propan karışımı yakıtlardan çıkan bu gazlar yüksek derecede baş ağrısı yapar. Çadır içinde yangın çıkma ihtimali en yüksek olan bu yöntemi kullanırken ekstra dikkatli olmalısınız dememe sanırım gerek yok.