Denizli'nin yüzyıllık lezzeti tandır kebabı Ramazan'ın vazgeçilmezi

Denizli'nin tescilli lezzeti tandır kebabına Ramazan'da sevilerek sofralarda yer veriliyor. Yüzyıllık bir tarihe sahip olduğu tahmin edilen tandır kebabı, yaşına girmemiş kuzu etinden yapılıyor. ''Bugün iftara ne pişirsem?'' diyenler için Denizlili ustalardan tandır kebabı tarifi haberimizde...

AA

Denizli'nin meşhur tandır kebabı Ramazan'ın olmazsa olmaz yemeklerinin başında geliyor. Tadıyla ve görüntüsüyle iştah kabartan tescilli lezzet geleneksel yöntemlerle hazırlanarak taş fırında 2-3 saat pişiriliyor ve çatal, bıçak olmadan servis ediliyor. İşte tandır kebabının sofraya geliş hikâyesi...

AA'da yer alan habere göre kentte yüzyıllık bir tarihe sahip olduğu tahmin edilen tandır kebabı, yaşına girmemiş kuzu etinden hazırlanıyor.

TANDIR KEBABI TARİFİ

Önce ikiye, ardından sekiz parçaya ayrılan kuzu, paslanmaz demir şişlere dizilip taş fırına sıralandıktan sonra pişmeye bırakılıyor.

Yaklaşık 2-3 saat pişen etler, çift kefeli oturak terazi ile tartıldıktan sonra satırla kesilip pide, soğan ve domates ile servis ediliyor. Kendine özgü kültürü gereği elle yenmesi gereken Denizli tandır kebabı, çatal ve bıçak olmadan servis ediliyor.

Geçen yıl coğrafi işaret belgesi alınan "Denizli tandır kebabı", yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında paket servisleriyle iftar sofralarına lezzet katıyor.

"MUTLAKA KUZU ETİNDEN OLMALI"

Kentte 1950'den bu yana hizmet veren bir restoranın sahibi Mehmet Debelekoğlu, Denizli'nin en beğenilen lezzetleri arasında tandır kebabının yer aldığını söyledi.

Dördüncü kuşak olarak mesleği sürdürdüğünü dile getiren Debelekoğlu, "Atalarımızın mesleğini sürdürmenin sevincini yaşıyoruz. Denizli kebabı mutlaka kuzu etinden yapılmalı. Yaşına girmemiş 6-12 aylık kuzuları ön kol, kol üstü, kaburga ve böbrek yatağı şeklinde parçalayarak taş fırınlarda pişiriyoruz. Sakız odunu ateşinde yaklaşık 2 saatte pişen kebabımız pideyle birlikte müşterilerimize servis edilir." dedi.

Debelekoğlu, kente gelen misafirlerin tandır kebabıyla ağırlandığını anlatarak, "Talep gelmesi halinde diğer illere de kargoyla gönderiyoruz. Salgına rağmen ramazanda da paket servisle çok sayıda iftar sofrasına ulaşıyoruz." diye konuştu.

Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ise Denizli'nin en önemli lezzetleri arasında yer alan tandır kebabının geçen yıl 10 Ekim'de tescil ettiklerini, tanıtımı için de çalışma yürüttüklerini belirtti.