Gün içerisinde tükettiğimiz hemen hemen tüm yemeklerin içerisine belirli miktarlarda yağ bulunur. Özellikle kızartma türü yiyecekler için bir hayli fazla oranda yağ kullanılır. Sonrasında ise kalan kullanılmış yağın nasıl imha edilebileceğine yönelik birtakım soru işaretleri oluşur.
Kullanılmış yemek yağları lavaboya dökülür mü?
Birçoğumuz kullanılmış yağların lavaboya dökülmemesi gerektiğini bilsek de bu yağların nasıl değerlendirilebileceğini bilmediğimiz için ek bir girişim içerisinde olmayız. Bu da yanlış olsa da kullanılmış yağların lavaboya dökülmesine yol açar. Peki, doğanın kirlenmesine neden olan bu durum nasıl telafi edilebilir? Kullanılmış yağları nasıl imha etmek gerekir? İşte konuya dair merak edilenler...
LAVABOYA YAĞ DÖKMENİN ZARARLARI NELERDİR?
Lavaboya yağ dökmenin tahminlerden çok daha ötede zararları bulunur. Denizlerin ve akarsuların kirlenmesine neden olan bu davranış, aynı zamanda içme suyu kaynaklarında da ciddi sorunların gözlenmesine yol açabilir.
Lavaboya dökülen kullanılmış yağlar doğanın kirlenmesine ve dolayısı ile de yaşam dengesinin alt üst olmasına yol açar. Bu davranış sonucunda birçok balık türünün ve diğer deniz canlılarının hayatları tehlikeye girer.
Lavaboya dökülen yağlar su borularının tıkanmasına neden olur. Tıkanan borulardan ötürü su basması, su taşması gibi istenmeyen durumlar gerçekleşebilir.
Tüm bu riskler göz önünde bulundurulduğunda lavaboya yağ dökülmemesi gerektiği açıkça ortadadır.
KULLANILMIŞ YAĞLAR NEREYE TESLİM EDİLMELİ?
Kullanılmış yağların çevreye zarar vermemesi için bu tip artıkların dönüşüm merkezlerine teslim edilmeleri gerekir. Belediyelerin yanı sıra bazı özel firmalar da kullanılmış yağları teslim almaktalardır.
Soğuduktan sonra cam kavanoza veyahut da farklı uygun bir kaba aktarılan yağlar, belediyelere ve özel firmalara dönüştürülmek üzere elden teslim edilebilir.
KULLANILMIŞ YAĞLAR ÇÖPE ATILABİLİR Mİ?
Birkaç kez kullanıldıktan sonra vadesini doldurmuş olduğu düşünülen yağlar, birçok kişi tarafından çöpe atılmaktadır. Lavaboya dökmektense çöpe atmanın daha az zarar vereceğini düşünen birçok kişi, tercihlerini mahallelerinde bulunan çöp konteynerlerinden yana kullanılır. Ancak uzmanlara göre bu da doğru bir yöntem değildir.
Olduğu gibi çöpe dökülen kullanılmış yağlar, çevre kirliliğine yol açar. Bu neden ile yağların çöpe atılması da uygun değildir. Ancak yakınlarda herhangi bir kuruluş yok ise ve dolayısı ile yağ bir şekilde imha edilmeliyse şu adımlar izlenebilir:
Tavada/ tencerede bulunan yağ miktarı az ise dökmek yerine bir peçete yardımı ile silin.
Tavada/ tencerede bulunan yağ miktarı fazla ise yağı bir kaba aktarın ve buzdolabına kaldırın. Buzdolabında donan yağı, diğer çöplerin içine ekleyin.
KULLANILMIŞ YEMEK YAĞINI BİR KEZ DAHA KULLANMADAN ÖNCE NE YAPMAK GEREK?
Hali hazırda daha önce kullanılmış olan bir yağın tekrar kullanılabilmesi için bazı püf noktaların göz önünde bulundurulması gerekir. Öncelikle kullanılmış olan yağın açıkta değil, bir kabın içerisinde muhafaza edilmiş olduğundan emin olunmalıdır. Sonrasında ise yağ, bir sonraki kullanıma kadar hava almayacak şekilde ve oda sıcaklığında bekletilmelidir.
Kullanılmış olan yağın tekrar kullanılmadan önce kahve filtresi ile süzülmesi gerekir. Bu sayede yağın içerisinde bulunan yemek artıkları temizlenmiş olacaktır. Farklı yemeklerde kullanılmış olan yağlar asla karıştırılmamalı, kötü kokan ya da köpüren yağlar ise kesinlikle kullanılmamalıdır.
YEMEK YAĞLARI KAÇ KERE KULLANILABİLİR?
Kızartmada kullanılan yağlar toplamda 3 defa kullanılabilir. Sonrasında ise yağda yoğunlaşma oranı artmış olacağı için yağın imha edilmesi gerekecektir.