Araştırmalara göre mercimek, yulaf lapası ve kuruyemiş açısından zengin bir diyet ömrü 13 yıl uzatıyor. Tabi bunun için kırmızı ve işlenmiş etlerden vazgeçmek gerekiyor.
Daily Mail'de yer alan habere göre daha fazla mercimek ve daha az et, genç yetişkinlerin yaşam beklentisine 12 yıl ekleyebilir. Ancak yaşlı insanlar diyetlerini değiştirerek 8 ila 3 yıl ekleyebilir. Araştırmacılar, sağlıklı beslenmenin yaşamı uzattığını belirtiyor.
Uzmanlar, kırmızı ve işlenmiş eti keserken daha fazla kepekli tahıl, baklagiller ve kuruyemiş yemenin yaşam beklentisini artırmanın en iyi yolu olduğunu söylüyor.
Norveç'teki araştırma, ortalama bir İngiliz insanının her gün yemesi muhtemel olan tipik Batı diyetine baktı. Bu diyet kuruyemiş veya bakliyat, çok az meyve ve sebze, yarım litre şekerli içecek ve yüzde 50 fazla süt ürünü içeriyor.
DİYETE SADIK KALAN 13 YIL DAHA UZUN YAŞIYOR
Araştırmaya göre, araştırmacıların optimum diyete sadık kalan 20 yaşındaki bir İngiliz veya Amerikalı, yapmayan birine kıyasla 13 yıl daha yaşayabilir. Ancak daha sonraki yaşamda diyet değişiklikleri yapmak bile, 80'li yaşlarınızda bile yaşam sürenizi önemli ölçüde artırabilir.
Baklagiller, kepekli tahıllar ve kuruyemişler kolesterolü düşürür ve vitamin ve minerallerle doludur.
Batı diyetleri tipik olarak yüksek miktarda tuz ve şeker içeren işlenmiş gıdaları içerir ve ayrıca daha fazla kırmızı et ve süt ürünleri içerir.
Çok sayıda çalışma, diyeti, esas olarak obezite yoluyla, kardiyovasküler hastalık, diyabet ve çeşitli kanserlerle bağlantılı durumla yaşam beklentisiyle ilişkilendirmiştir.
Birleşik Krallık'taki yetişkinlerin yaklaşık dörtte biri ve ABD'dekilerin yaklaşık yarısı obez olarak sınıflandırılmaktadır.
En büyük artışlar, mercimek, tam tahıllı ürünler ve kuruyemişler gibi daha fazla bakliyat yemenin yanı sıra tüketilen kırmızı ve işlenmiş et miktarını azaltanlarda görüldü. İnsanlar bu değişiklikleri ne kadar erken yapmaya başlarsa, yaşam süreleri üzerindeki etkisi o kadar büyük olur. Ancak yazarlar, 60'lı ve 80'li yaşlarında daha sağlıklı beslenmeye başlarlarsa hala önemli iyileştirmelerin yapılabileceğini vurguluyor.
Baklagillerde yüksek bir diyet, nohut, mercimek ve fasulyeden oluşan, çok fazla protein, lif, vitamin ve mineral içeren ancak çok az yağ içeren bir sebze ailesi, iki yıldan fazla daha uzun yaşam beklentisiyle bağlantılıydı.
Bergen Üniversitesi araştırmacıları, 60 yaşındaki bir kişinin optimal diyetini takip ederek ömrünü yaklaşık sekiz buçuk yıl artırabileceğini söyledi.
80 yaşındakiler için, diyet değişiklikleri beklenen yaşam sürelerini üç buçuk yıl artırabilir.
PLOS Medicine dergisinde yayınlanan çalışma, insanların her bir besin grubundan az ya da çok yiyerek kaç yıl daha yaşayabileceğini ortaya koydu.