Değişik tatlı arayanlara nefis öneri: Erzurum kadayıf dolması tarifi

Değişik tatlı arayanlar için Erzurum'un tescilli lezzeti kadayıf dolması tarifini hazırladık. Kadayıf dolmasının püf noktası kadayıfın kalitesi ve pişirilmesidir. Yumurta kokmaması da ayrıca dikkat edilmesi gereken püf noktadır. İşte tescilli Erzurum kadayıf dolması tarifi ve malzemeleri...

Günün tatlı tarifine karar veremiyorsanız yöresel lezzetlere başvurun. Bunlardan biri de hem Türkiye'de hem de dünyada meşhur olan Erzurum kadayıf dolması. Peki, kadayıf dolması nasıl yapılır?

Tescilli lezzetlerden biri olan kadayıf dolması kolay gibi görünen ama herkesin yapamadığı bir tatlıdır. Çünkü bu tatlı için birkaç püf noktası bulunuyor. Kadayıf dolmasının püf noktası kadayıfın kalitesi ve pişirilmesidir. Yumurta kokmaması da ayrıca dikkat edilmesi gereken püf noktadır. İşte kadayıf dolması tarifi ve malzemeleri...

KADAYIF DOLMASI MALZEMELER

20-25 gram tel kadayıf

Yumurta

Kızartma yağı

Ceviz

Şerbet için malzemeler

1 kilo toz şeker

700 gram su

Limon suyu

Kadayıf dolması şerbeti tarifi

1 kilo toz şeker 700 gram içme suyuyla kaynatın. Şekerleşmeyi önlemek için şerbetin içine çeyrek limon suyu sıkın. Kadayıf dolmalarının hamur olmasını önlemek için şerbeti iyice kaynatın.

KADAYIF DOLMASININ PÜF NOKTASI

Tescilli kadayıf dolmasının püf noktası kullanılan tel kadayıftır. Kullanılan tel kadayıf ne çok ince ne de kalın olmalıdır. Kızartılmış kadayıf dolmaları altın sarısı renginde olmalıdır. Çok kuru ve kızarmış olmamalıdır. İçi pişmiş ve hamur olmamalıdır.

KADAYIF DOLMASI TARİFİ

Erzurum kadayıf dolması için 20-25 gram tel kadayıfı koparmadan temiz bir zemin üzerine serin. İçine ceviz koyun. Fazla sıkmadan ince bir şekilde sarın. Daha sonra sarısı beyazı ile iyice çırpılıp bulamaç hâline getirilen yumurta havuzunda sarılan kadayıf dolmalarını kendi etrafında iki tur döndürün. Yani yumurtayı tüm yüzeye sürün.

Yumurta havuzundan çıkardığınız kadayıf dolmalarını tepside bir veya iki dakika bekletin. Böylece fazla yumurta süzülmüş olur. Fazla yumurta kadayıf dolmalarının içine nüfuz eder. Bu da hamurlaşma yapar ve kızartırken yumurta kokusuna sebep olur.

Süzülen kadayıf dolmalarını kızgın kızartma yağına atın. 7-10 dakika kızaran kadayıf dolmasını yağdan çıkarın ve soğuk şerbetin içerisine atın. Birkaç dakika şerbette kaldıktan sonra çıkarın.